СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНДУСТРИАЛНИ ПАРКОВЕ

Национална компания индустриални зони съвместно с Китайската агенция за международно развитие и сътрудничество проведе четиринадесетдневен онлайн семинар на тема „Сътрудничество между България и Китай и развитие на индустриалните и икономически паркове“. В събитието взеха участие лектори от НКИЗ, китайската Комисия за национално развитие и реформи, Университета за финанси и икономика в град Тианжин, Министерство на търговията на Китай и Зоната за икономическо-технологично развитие на Тианжин (Tianjin Economic-technological Development Area - TEDA), която в момента е най-големият и най-бързо развиващ се държавен индустриален парк в Китай.
Семинарът бе открит от Изпълнителния директор на Национална компания индустриални зони д-р Петко Николов и от Генералния директор на Международния отдел на Tianjin TEDA Group г-н Су Юншенг. Бе обърнато внимание на доброто сътрудничество между двете страни, както и на възможността участниците в семинара да почерпят от богатия опит на Китай при създаване и развитие на добре функциониращи индустриални паркове. Изказана бе готовност за подкрепа на НКИЗ в привличането на китайски инвеститори, които да развиват проекти с висока добавена стойност на територията на индустриалните паркове в България.
По време на семинара бяха презентирани и дискутирани следните теми:
  • Китайската практика „ Реформи и отваряне към света“;
  • Теория и практика на Световните специални икономически зони;
  • Преки чуждестранни инвестиции в Китай;
  • Международни инвестиционни предприятия;
  • Фискалната и данъчна система и политики на Зоната на Тианжин за икономическо и технологическо развитие (ТЕДА);
  • Опазване на околната среда и зелено развитие на индустриалния парк;
  • Подобряване на бизнес средата за насърчаване на инвестициите, и др.
В заключителната част на семинара бяха обсъдени и следващи инициативи в рамките на сътрудничеството между Р. България и Китайската народна република и развитието на индустриалните икономическите паркове.