Изпълнителният директор на НКИЗ събра европейски посланици и дипломати в ИП София-Божурище и представи възможностите за бизнес там

На 19 септември 2022 г. „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) беше домакин на официална среща с посланици и дипломати от европейски посолства в Индустриален парк София-Божурище. В нея взеха участие дипломатическите мисии на Дания, Испания, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Молдова, Австрия, Босна и Херцеговина и др.

Официален гост на събитието бе министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Официалната среща се състоя в административната сграда на НКИЗ в ИП София-Божурище, като беше предшествана от опознавателна обиколка на индустриалния парк, включваща посещение на производствените бази на два от големите инвеститори в Парка – “JYSK BUL” EOOD  и “MULTIVAC Bulgaria” EOOD.  

Изпълнителният директор на „НКИЗ“ ЕАД г-жа Антоанета Барес отбеляза, че индустриалните паркове в България се развиват и продължават да се разрастват, а страната ни предоставя благоприятни възможности за релокация на производства. Целта на НКИЗ винаги е била улесняване и подпомагане на чуждестранните инвеститори на всеки етап от реализирането на техните проекти, и подчерта, че настоящата инициатива цели да представи условията, които държавните индустриални паркове могат да предложат, както и плановете за тяхното развитие пред нашите европейски партньори.

ИП София-Божурище е водещият проект на НКИЗ, чиято основна дейност включва проектиране, развитие и управление на индустриални паркове и зони за свободна търговия в България. Локацията на този парк е една от най-атрактивните в страната, предвид стратегическото му местоположение, както и наличието на квалифицирана работна ръка и напълно изградена инфраструктура.  От създаването на ИП София-Божурище до днес, в същия са изпълнени над 40 инвестиционни проекта на български и чуждестранни фирми, чиято стойност надхвърля 610  млн. лв. В парка се произвеждат материали за автомобилната индустрия, части и модули за опаковъчни машини за хранително-вкусовата, фармацевтичната и медицинската промишленост, телекомуникационно оборудване, аудио системи, техника за военната промишленост, биокозметика, биохрани и др.