Д-р Антоанета Барес представи индустриалните паркове на НКИЗ пред делегация от Нигерия

Събитието бе проведено с участието на изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) д-р Антоанета Барес, посланика на Нигерия в България Н.Пр. Сафия Ахмад Нуху, държавния министър на индустрията, търговията и инвестициите на Федерална република Нигерия Мариам Катагум и председателя на Лагоската търговско-промишлена палата Майкъл Олауале – Кул. Правителствената и бизнес делегация от Нигерия е на посещение в България по покана на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, като същата взе участие в Българо-нигерийски бизнес форум в София, организиран от Българската търговско-промишлена палата. Организирани бяха и срещи с академични учебни заведения в София и Пловдив.

По време на срещата в Индустриален парк София-Божурище беше направена презентация на дейността на НКИЗ, както и опознавателна обиколка на парка. Екипът на НКИЗ представи детайли относно възможностите за реализиране на бъдещи проекти в държавните индустриални паркове и зони и посочи пред делегатите предимствата на компанията.

От нигерийската страна беше изразен интерес за развитие на двустранните отношения между двете държави, в това число за позициониране на нигерийски инвеститори на европейския пазар и привличане на български производители да развиват дейност в африканската държава. „Готови сме да си сътрудничим във всички посоки и ще работим за по-ефективен обмен на икономическа и търговска информация между двете страни“, сподели по време на срещата д-р Антоанета Барес, като подчерта ползата от бъдещо сътрудничество между индустриалните зони на България и Нигерия.

Нигерия е водещата икономика в Африка с население от над 200 милиона души и повече от 40 свободни икономически зони, в които оперират над 580 компании и са разкрити 25 хил. работни места. Потенциал за сътрудничество с българските индустриални паркове и зони съществува в области като машиностроене, строителство, енергетиката, информационните технологии и др.