Антоанета Барес: Инвестицията в индустриална зона е най-бързият начин да реализираш проекта си

Индустриалната зона в Телиш привлича първия си инвеститор – производител от промишлената индустрия, каза изпълнителният директор на НКИЗ в интервю за Радио Фокус

Инвеститорите разбраха, че инвестицията в индустриални зони е в общи линии най-бързият и лесен начин да реализират техните проекти. Това каза изпълнителният директор на НКИЗ ЕАД Антоанета Барес в интервю за Радио Фокус във връзка с издадените нови четири сертификата за клас инвестиция на компании, които предстои да се позиционират в държавни индустриални зони.

„Успяхме да наложим това, че индустриалните зони създават улеснение за инвеститорите – купуваш терен, който е в обособена територия, с минали съответни устройствени процедури, с изградена или изграждаща се в момента инфраструктура, с традиции в привличането на кадри, с осигурени транспортни връзки“, обясни Барес и добави: „Когато един инвеститор купи терен от земеделска земя или какъвто и да било друг, пред него стоят много процедури по промяна на предназначението и строителни процедури, които му се спестяват, избирайки индустриалната зона.“

Изпълнителният директор на НКИЗ посочи още, че компанията изключително много подпомага инвеститорите да ситуират своите проекти пред всичките институции в страната, което те отчитат като положително. „Това, че го отчитат като положително, се вижда от факта, че те все повече избират индустриалните зони като място за своите инвестиции“, коментира Антоанета Барес.

По-рано през седмицата министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификати за клас инвестиция на пет фирми, четири от които са избрали индустриални зони на НКИЗ – три Икономическа зона София-Божурище и една Телиш, Плевенско.

„Много сме горди с тези сертификати, тъй като това са наши нови инвеститори – заяви Барес. – Най-много се радваме на най-малката инвестиция, защото тя е първа в Телиш. Зоната ни в Божурище работи добре и представлява голям интерес за инвеститорите, но за зоната в Телиш това е първият инвеститор – „ИТТ Австрия Производство“, които получиха сертификата си във връзка с изграждане на своя собствена база за метални конструкции, машини в областта на промишлената индустрия в Австрия. Инвестицията е около 600 хиляди лева и ще бъдат разкрити нови 10 работни места.“

Останалите три инвестиционни проекти са в Икономическа зона София-Божурище. „Лим техник“ са швейцарска компания. Инвестицията е в размер на 4 млн. лева, с 40 нови работни места, като фирмата произвежда прецизни силиконови изделия, които намират приложения като компоненти за автомобилостроенето, медицинските изделия, битови изделия, различни електронни устройства и други.

Проектът на „Зора логистик ММС“ предвижда изграждане на складова база и офиси за складиране и обслужване на чужди стоки и товари, като размерът на инвестицията е 17 млн. лева и новоразкрити 33 работни места.

Компанията „АИКО“ също предпочете Икономическа-зона Божурище, като те ще изградят складови площи за складиране и съхранение на товари. Размерът на инвестицията е близо 15 млн. лева.

„Така че с последните предварителни договори, сключени за Божурище, общият брой на гарантирани инвестиции надхвърли 520 млн. лева, а договорените преки работни места вече са над 1600“, обобщи Антоанета Барес.

Тя напомни, че наскоро премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков посетиха зоната в Божурище, много харесаха развитието на зоната и обещаха помощ в това да бъде развита инфраструктурата като достъп до зоната, което, от една страна, ще улесни инвеститорите от една страна като достъп, а от друга ще редуцира трафика, който минава през жилищната част на Връбница и на Божурище, което е изключително важно за развитието на проекта на дружеството.

По отношение на разширението на индустриалните зони, изпълнителният директор на НКИЗ посочи, че зоните трябва да се разширяват с нови терени, подходящи за бизнес – като върху тези терени трябва да се изгражда необходимата инфраструктура и да се олекотят режимите, които следва да спазват инвеститорите.

„В тази връзка искам да спомена, че е необходима регулация чрез закон за индустриалните зони, тъй като доста е семпла нормативната уредба в тази област – отчете Барес. – Препратките са в Закона за устройство на територията, в Закона за насърчаване на инвестициите, но няма нормативна уредба за оператора на индустриалната зона, възможностите и преференциите, които могат да ползват инвеститорите, ако изберат индустриална зона пред това да правят проект извън такава зона. Така че натам е насочена работата ни в момента. Благодарение на подкрепата на министъра на икономиката Емил Караниколов и на вицепремиера Томислав Дончев много усилено работим в тази насока.“

За приетите промени в Закона за държавната собственост, според които земи за техпаркове и индустриални зони ще се отчуждават експресно, Антоанета Барес посочи, че предстои да проектите на НКИЗ да преминат процедура по обявяване като проекти, за които отчужденията ще бъдат по този ред. Тя добави и че ще направи всичко възможно НКИЗ да се възползва от промените, за да бъде в полза на бизнеса и гражданите.

Изпълнителният директор на компанията отбеляза още, че се предвиждат доста терени, които биха могли да се развиват. „Едните са в Ловеч, с изключително добро местоположение. Скоро ще оглеждаме терени и в община Сливен, също с добра локация, с достъп до инфраструктура, като в случай, че има инвеститори, ще стартираме работа по тези проекти“, поясни тя.

„Интересът продължава, по никакъв начин не е намалял. В момента сме в сериозни преговори с холандски консултант на индийска компания за производствен проект. Имаме преговори с втори турски инвеститор, който избира да инвестира в България. Така че нашите проекти вървят, те не са грандиозни, но са работещи и с добавена стойност“, завърши Барес.

Цялото интервю на Цоня Събчева може да прочетете тук.