Антоанета Барес изнесе публична лекция в УНСС

Изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони Антоанета Барес получи сертификат в знак на благодарност от ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев за нейната публична лекция на тема „Развитие на индустриалните зони в България. Перспективи и предизвикателства“.
Г-жа Барес разказа на студентите от катедра „Индустриален бизнес“ за държавната компания в зала „Тържествена“ на УНСС. На лекцията присъстваха и много преподаватели, както и доц. д-р Иван Стойчев, директор на Института за следдипломна квалификация към учебното заведение.

„Национална компания индустриални зони“ е сто процента държавна и се намира под управлението на Министерството на икономиката. Дружеството проектира, развива и управлява индустриални, икономически и свободни зони“, отбеляза г-жа Барес. И допълни, че НКИЗ подпомага създаването на благоприятни условия за инвеститорите и съдейства на бизнеса за реализация на проекти в икономически зони с готова инфраструктура. „Когато при нас дойде един инвеститор, той иска бърза реализация на своите идеи. Затова ние предлагаме готова инфраструктура – ток, вода, газ, комуникации. Всичко това се прави, за да може съответното дружество да започне веднага работа по своя проект и по-бързо да стартира бизнеса си“, обясни изпълнителният директор на НКИЗ.Антоанета Барес разказа на студентите от катедра „Индустриален бизнес“ и за работата си върху новия закон за индустриалните зони. „Участвам в работна група, ръководена от министъра на икономиката Емил Караниколов и от вицепремиера Томислав Дончев, която подготвя новия закон. Той е почти готов, правят се последни бележки и предстои да бъде качен за обществено обсъждане“, каза тя. По думите и целта на един закон е да създаде възможност за облекчения, а не е да утежни работата на компаниите, които оперират в индустриалните зони.Г-жа Барес разказа и за програмата “Fast-tracking Success” на НКИЗ, която цели да осигури условия за ускорено професионално изграждане на младите специалисти, които излизат от университетите. „Вие сте необходимото звено – между бизнеса и университетите. Вие сте тези, които могат да дадат тласък и развитие на иновациите. Ако проявявате интерес към компании, които работят в нашите зони, ние сме отворени да направим връзка с тях“, обърна се към студенти и преподаватели г-жа Барес. Тя призова младите хора да остават в България, защото и тук има възможност за реализация. Тя отбеляза още, че новите инвеститори в зоните вече се интересуват не само от локацията на парковете на НКИЗ. „Те вече питат какви университети и средни училища има край зоните. Интересуват се какви специалисти излизат. Питат още за съпътстващи бизнеси, които се намират в региона. Например компания, която произвежда части за електроника, имаше интерес към дружеството ни във Видин. И се интересуваше дали наблизо има цех за галваниция. Казаха, че не искат да правят свой собствен, а да ползват такъв на друга фирма и така да оптимизират разходите си“, сподели г-жа Барес.