ПОКАНА ЗА ОФЕРТИ

„Свободна зона – Русе” ЕАД, гр. Русе, бул. “Тутракан” № 71, на основание чл. 20, ал. 4, т. 3 от ЗОП - чрез директно възлагане на обществена поръчка, кани всички заинтересовани институции да представят оферта за избиране на изпълнител за предоставяне на финансови услуги за срок от 24 (двадесет и четири) месеца.

 I.Предмет на услугата:„Избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги за нуждите на „Свободна зона – Русе“ ЕАД.

1. Вид и характеристика на финансовите услуги:

1.1. Услуги по депозиране на свободни парични средства – депозити, разполагаеми средства на дружеството;

1.2. Платежни услуги и свързани с тях услуги, в т.ч. управление и обслужване на разплащателни и други сметки, парични преводи.

Обслужващата финансова институция следва да извършва всички необходими банкови операции, свързани с дейността на дружеството: откриване и обслужване на разплащателни сметка, платежни и свързани услуги по обслужване и управление разплащателни сметки, междубанкови и вътрешено банкови  преводи на гише и чрез интернет банкиране, възможност за електронно банкиране с необходими минимални технически изискавания и надежност на услугата; преводи на трудови възнаграждения на служителите на дружеството.

Банковите инстиитуции следва да разполагат с банков офис или представителство на територията на гр. Русе.

1.3. Правно основание чл.28, ал.1 и ал.3 от Правилник за прилагане на закона за публичните предприятия, публичните предприятия сключват договор за финансови услуги въз основа на публично обявените условия на доставчиците на съответните видове услуги и при спазване на изискванията за управление на риска, достъпност и икономическа изгодност.

1.4. Място на изпълнение: централен офис, клонове на определения изпълнител и интернет банкиране, извършено от Възложителя.

1.5. Източник на финансиране: собствени средства;

II. Условия за провеждане на процедурата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги за нуждите на „Свободна зона – Русе“  ЕАД.

                 При постъпване на по-малко от 5 /пет/ оферти, същите не се отварят и не се разглеждат. В този случай се публикува нова покана при същите условия за участие със срок за подаване на оферти 5 /пет/ работни дни от датата на обявяването. На следващия работен ден след изтичане на срока от повторното публикуване на поканата, всички оферти се отварят и разглеждат от комисията, независимо от техния брой. Съставя се оценителен доклад за класиране на офертите.

                 Процедурата може да се прекрати от възложителя или от негов законен представител, по мотивирано предложение на комисията, в следните случаи: - отпадне необходимостта от провеждане на процедурата в резултат на съществена промяна в обстоятелствата; - са установени нарушения при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата; - не са постигнати договорености по смисъла на проведената процедура.

III. Срок за изпълнение: Участниците, избрани за изпълнители, ще бъдат уведомени писмено и ще бъдат поканени за сключване на договори.

Договорите ще бъдат сключени за срок от 24 (двадесет и четири) месеца.

IV.Критерии за оценяване на офертите:

Офертите ще бъдат разгледани и оценени съгласно методика за оценка, като ще бъде определена икономически най-изгодната оферта въз основа на комплексна оценка, формирана от сборната оценка от получените точки по отделни показатели, в две групи показатели – неколичествени и количествени.

Във връзка с гореизложеното, от всеки заинтересован кандидат се изисква да бъдат представени оферта и документи, съдържащи информация по изброените показатели, както следва:

 Приложение №1

Неколичествени показатели (НП)

НП

/тежест 40% при изчисляване на комплексната оценка/

/ точки/

1.

Развитие на клонова мрежа в гр. Русе   -  брой клонове /офиси/

до 20 точки

2.

Актуален дългосрочен  рейтинг на банката, присъден от агенция за кредитен рейтинг:

-  за най-високо ниво - ААА до АА-  или Ааа до Аа3 или
         еквивалентно – 80т.;

-  за А+ до А-  или А1 до А3 или еквивалентно – 70 т.;

-  за BBB+ до ВВВ-  или Baa1 до Baa3 или еквивалентно – 60 т.;

-  за ВВ+ до ВВ-  или Ba1 до Ba3 или еквивалентно – 50 т.;

-  за В+ до В-  или B1 до B3 или еквивалентно – 40 т.;

-  за по-ниски нива – по преценка на оценителната комисия, 
         съобразно представените документи – 5 т.

до 80 точки

Общонеколичествени показатели

до 100 точки

 

 

Количествени показатели (КП)

КП

/ тежест 60% при изчисляване на комплексната оценка/

/ точки/

  1.

Депозитна сметка в лева

до 3 точки

1.1.

Лихвен процент по 12-месечен депозит в лева

до 3 точки

 2.

Депозитна сметка в евро

до 3 точки

2.1.

Лихвен процент по 12-месечен депозит в евро

до 3 точки

  3.

Депозитна сметка в щатски долари

до 3 точки

3.1.

Лихвен процент по 12-месечен депозит в щатски долари

до 3 точки

  4.

Разплащателна сметка в лева

до  11 точки

4.1.

Лихвен процент по разплащателна сметка в лева

до  1 точка

4.2.

Такса за поддържане на разплащателна сметка в лева

до  10 точки

 5.

Разплащателна сметка в евро

до  11 точки

5.1.

Лихвен процент по разплащателна сметка в евро

до  1 точка

5.2.

Такса за поддържане на разплащателна сметка в евро

до  10 точки

6.

Разплащателна сметка в щатски долари

до  11 точки

6.1.

Лихвен процент по разплащателна сметка в щатски долари

до  1 точка

6.2.

 Такса за поддържане на разплащателна сметка в щатски долари

до  10 точки

7.

Такса обща дневна наличност

до 40 точки

7.1.

Наличност без начисляване на такса в хил. лева

 до 20 точки

7.2.

Такса за обща дневна наличност в %

до 20 точки

  8.

Междубанкови преводи

до  18 точки

8.1.

Такса за нареден междубанков превод в лева на гише чрез БИСЕРА

до 8 точки

8.2.

Такса за нареден междубанков превод в лева чрез БИСЕРА през интернет банкиране

до 10 точки

Общоколичествени показатели

до 100 точки

           Получените точки се получават за всеки ред, според представените оферти от различните финансови институции/ банки.

 Методиката за оценка на офертите Приложение №1 е неразделна чат от настоящата покана.

Комплексната оценка (КО) на офертите се определя по следната формула: КО=НП*0.4+КП*0.6, където общият брой точки по неколичествените показатели (НП) и количествените показатели (КП) се умножава по съответната относителна тежест в комплексната оценка.

              Офертите се представят, съгласно образеца –„Приложение № 2” от настоящата покана. Когато дадена такса за дадена банка е с променлива дименсия, например процент и/или лимит в пари, при необходимост от изравняване на дименсиите оценителната комисия ще изчисли конкретен размер на показателя, съобразно офертата, на база индикативна сума от 100 000 /сто хиляди/ лв. Лихвените проценти по подпоказателите към количествените показатели 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7 да бъдат посочени в офертата на годишна база за съответния срочен депозит, съответно разплащателна сметка. В случай на неподадена в офертите информация по неколичествените и количествените показатели, участниците ще се отстраняват и няма да участват в класирането.

                  В случай на оферирана нулева стойност по някой от количествените критерии,  за целите на математическото изчисление, нулевата стойност ще се счита съответно за 0,0001 лева или 0,0001%, в зависимост от това дали показателят е в абсолютна стойност или в процентно изражение. 

              Участниците следва да предоставят оферта по образец- Приложение №2, която да съдържа предложение и документи съдържащи информация по всеки един от показателите на приложената методика.

Класирането на предложенията се извършва по низходящ ред на получените комплексни оценки, като на първо място се класира кандидата с най-висока комплексна оценка. Участниците, класирани до пето място вкл., ще бъдат поканени за сключване на договор, който е за срок от 2 (две) години, считано от датата на подписването му.

VI. Указания и изисквания за подготовка на офертата.

1. Кандидат за изпълнител на услугата може да бъде всяко българско или чуждестранно юридическо лице, търговец по смисъла на ТЗ, което притежава валиден лиценз за извършване на банкова дейност.

1.1. Към офертата се представя се заверено от участника копие от лиценза, издаден от БНБ, съгласно чл.15 от Наредба 2 от 22.12.2006 г.  за лицензите, одобренията и разрешенията , издавани от  БНБ по закона за кредитните институции. Участниците който са регистрирани в чужбина  представят съответни разрешение и/или регистрации за извършване на дейността, съгласно законите на държавата по регистрация на участника.

(Ако участникът е банка, получила разрешение за извършване на банкова дейност от компетентните органи на държава-членка, която предоставя директно или чрез клон услуги на територията на Република България, се представя издадено в полза на този участник разрешение за извършване на банкова дейност от компетентните органи на държава – членка и писмени документи за изпълнение на процедурата по чл. 21 от Закона за кредитните институции или по чл. 22 от Закона за кредитните институции.)

2. Участникът следва да посочи срок на валидност на офертата си, който е не по-малък от 3 (три) месеца, считано от датата, определена за краен срок за получаване на офертите.

3. Всеки участник има право да представи само една оферта. Оферта се представя за всички финансови услуги, посочени в поканата.

3.1 Участникът прилага към офертата си:

3.1.1.Заверено от участника копие от лиценза, издаден от БНБ, това се отнася за банки  със седалище  Р България или  банки  със седалище в чужбина, които участват със свой клонове в страната.

3.1.1. Декларация за клонова мрежа.

3.1.2. Документ за кредитен рейтинг.

4. Офертата следва да бъде оформена съгласно приложения образец към настоящата поканата –  Приложение №2.

5. Офертата се подписва от законните представители на банката физически лица, имащи правото да представляват участника, съгласно вписванията по партидата на участника в Търговския регистър към Агенция по вписванията или от упълномощено по надлежния ред лице с нотариално заверено пълномощно. В случай, че офертата е подписана от пълномощник/ци, участникът следва да представи нотариално заверен препис от пълномощното.

6. Офертата се представя в запечатан непрозрачен плик. Върху плика всеки участник посочва предмета на услугата, съгласно настоящата покана и данните на участника /наименование, адрес, лице за контакт, телефон и електронна поща/.

При не спазване на което и да е от горните изисквания Възложителят отстранява от участие в процедурата участник.

7. До изтичане валидността на офертите, се считат за валидни адресите и електронните пощи, посочени в офертата на всеки участник. В случай, че адресът или електронната поща са променени и възложителят не е уведомен за това, кореспонденцията ще се смята за връчена, ако е изпратена на известните на възложителя.

8. Място за подаване на офертите:

До „Свободна зона – Русе“ ЕАД с адрес: гр. Русе, ПК 7002, бул. „Тутракан“ №71, Технически  секретар.

Срок за представяне на офертите до 16:00 часа на 05.07.2024 г., считано от датата на публикуване на настоящата покана на интернет страницата на „Свободна зона – Русе“ ЕАД.

Отваряне, разглеждане, оценка и класиране на офертите: отваряне, разглеждане, оценка и класиране на офертите ще се извърши на закрито заседание на назначена със Заповед на Изпълнителния директор комисия, след срока за получаване на офертите.

9. При сключване на договор определените изпълнители представят:

- нотариално заверен препис от пълномощно в случай, че при сключване на договора, изпълнителят се представлява от пълномощник;

- лиценз за извършване на банкова дейност, издаден от БНБ /представя се заверено от участника копие/ или разрешение за извършване на банкова дейност, издадено от компетентните органи на държава–членка и писмени документи за изпълнение на процедурата по чл. 21 от Закона за кредитните институции или по чл. 22 от Закона за кредитните институции.).

Възложителят може да изисква и други документи, касаещи сключването и изпълнението на  договорните условия.

10. Договор за изпълнение

10.1. Възложителят сключва писмен договор с участниците, класирани от комисията на първите пет места и определени за Изпълнител в резултат на проведената процедура. Формата и съдържанието на договора са по предложение на Изпълнителя, съгласувани и одобрени от Възложителя.

10.2. Договорът за финансовата услуга включва задължително всички предложения от офертата на участника, въз основа на които е определен за Изпълнител.

Възложителя не сключва договор, ако участника определен за Изпълнител откаже да сключи договор или не се яви за сключването му на определената дата и място от Възложителя.

Клаузите на договора трябва да включват задължително всички предложения от офертата на участника, въз основа на които е определен за Изпълнител. Неуточнените въпроси се уреждат по пътя на преговори между двете страни.

За всички неуредени въпроси във връзка със сключването, изпълнението и прекратяването на договорите по настоящата процедура се прилагат разпоредбите на Търговския закон и на Закона за задълженията и договорите.

Лице за контакт: г-жа  Ивелина Петрова – юрисконсулт на „Свободна зона – Русе“ ЕАД –  0893895266.

 

Приложение;

  1. Методика за оценка – Приложение №1
  2. Оферта – Приложение №2