Проф. Миглена Темелкова и д-р Антоанета Барес отварят врата на студентите към индустрията

„От учебната лаборатория към производството“ е посланието на новото споразумение между Висше училище по телекомуникации и пощи и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

Ректорът на Висше училище по телекомуникации и пощи, проф. д-р Миглена Темелкова и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ д-р Антоанета Барес проведоха съвместна среща по договарянето на общо партньорство. Проектът за меморандум вече е факт, а целта му е осъществяване на взаимовръзка между образованието и индустрията.

„Всяка инвестиция се свежда и до наличието на квалифицирани кадри. Човешкият фактор е основополагащ за индустрията. Липсата на хора в по-малките населени места в страната прави процеса по изграждане на инвестиционен план много сложен. Затова се стремим да осигурим на  инвеститорите подходящи кадри, а какво по-добро място за изграждане на експерти от студентската скамейка! Това е и целта на нашето споразумение – да осъществим контакта със студентите, да им предложим възможности за развитие, още докато трае обучението им, за да гарантираме тяхното бъдеще и бъдещето на индустрията в България“, сподели д-р Антоанета Барес.

„Ние работим целенасочено в тази сфера и сме едни от малкото висши учебни заведения България, които предлагат толкова мащабно и гъвкаво развитие на своите студенти в някои от водещите фирми в сектора. Многобройни са успешните примери досега, които сме разкрили и отгледали в сектора на IT и телекомуникационните услуги. За нас ще е предизвикателство да работим директно с индустрията, но придобитият ни опит и квалификация ще ни помогнат да отворим тази врата към полето на промишлеността. Вярвам, че този меморандум ще открие изцяло ново поколение специалисти и ще издигне българската индустриална традиция на по-високо ниво“, каза от своя страна проф. Темелкова.

Ректорът на ВУТП разкри и идеи за специални стипендии, които да се отпускат на студентите от страна на самите фирми от бранша, за да стимулират и улеснят тяхното обучение, като им гарантират сигурни работни места.

Срещата между представители на ВУТП и НКИЗ беше инициирана от министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който преди седмици посети сградата на Висшето училище по телекомуникации и пощи, и изрази възхищение от модерната база, както и готовност за тясно съдействие между образование и бизнес под опеката на икономическото ведомство.