Първа копка на проект Икономическа Зона София – Божурище

На  17 юни 2013г.се състоя официална церемония „Първа копка” на проект Икономическа Зона София – Божурище и завод на германския инвеститор „Бер-Хелла Термоконтрол” (Behr-Hella Thermocontrol GmbH). Икономическата зона е един от осемте проекта на Национална компания индустриални зони и най-мащабният в България за нова икономическа зона през последните години.

Теренът е с обща площ от 2550 декара и статут на индустриална и бизнес зона, където ще бъдат изградени индустриален парк за чисти производствени дейности, логистичен център и интермодален терминал с връзки към пътния и жп. транспорт, високотехнологичен парк,  административен и бизнес център.

Откриването на церемонията бе от Валери Андреев, изпълнителен директор на НКИЗ, а официални гости бяха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, кметовете на Столична община и община Божурище Йорданка Фандъкова и Аспарух Аспарухов.

 

 

Първата копка на проектаСтарт на инфраструктурното строителство и първата инвестиция на територията на Икономическа зона София-Божурище даде Президентът Плевнелиев. Тя ще бъде осъщественaот дъщерно дружество на германската компания - „Бер-Хелла Термоконтрол” ЕООД – България. На 30 април 2013 г. фирмата получи сертификат за инвестиция клас А, като проектът включва изграждане на производствено предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони на стойност 42 500 000 лв. Проектът ще се реализира на терен от 70 дка, строителството вече е в ход и се очаква заводът да заработи през пролетта на 2014 г., с което ще бъдат открити около 350 работни места.