Нова метростанция и ж.п. връзка подобряват достъпа до Икономическа зона София – Божурище

Идеята за нова метростанция, ж.п. гара и допълнителна пътна инфраструктура, които да осигуряват достъпа до Икономическа зона София – Божурище обсъдиха на среща министърът на икономиката Емил Караниколов, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) Антоанета Барес и кметът на Божурище Георги Димов. Концепцията предвижда изграждането и на интермодален терминал, който ще подобри значително транспортната и логистична обезпеченост на зоната.

Инфраструктурата е един от най-важните фактори за инвеститорите, когато избират локация за своите проекти. Те очакват бърз и безпрепятствен достъп до основните транспортни коридори, което им позволява да пласират продукцията си в оптимални срокове. На този етап индустриалната зона в Божурище е привлякла 19 компании, като се наблюдава засилен инвеститорски интерес. Разкриването на нови производства и динамичното развитие на проекта обаче поставят сериозни предизвикателства пред съществуващата инфраструктура. За да отговори на очакванията на инвеститорите, Министерство на икономиката, което е принципал на НКИЗ, проучва възможностите за реализиране на нови проекти по разширяване на пътната и транспортна мрежа до индустриалната зона в Божурище. С тази цел ведомството иницира разговори с Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Агенция пътна инфраструктура. Предстои провеждането на разговори и с Министерство на транспорта. Идеята е тези проекти да бъдат реализирани на базата на публично-частно партньорство, в което да се ангажират активно както централната, така и местната власт.

На срещата беше обсъдена и необходимостта от енергийно обезпечаване на индустриалната зона, включително и изграждането на електропреносната мрежа от ЧЕЗ. Обсъжданите мерки ще подобрят значително условията, които НКИЗ предлага на инвеститорите в Божурище, като ще създадат препоставки за увеличаване на производствените мощности и разкриването на нови работни места.