НКИЗ взе участие в онлайн среща на Евроклуба към БТПП

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД взе участие в онлайн среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата. Клубът е създаден по инициатива на Enterprise Europe Network с финансовата помощ на Европейската комисия. Почетни основатели са посланиците на страните-членки и страните- кандидатки на ЕС.
Събитието беше открито от Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП, който поздрави участниците и пожела новата 2021 г. да е по-добра и по-успешна от изминалата 2020.
Сред основните теми на срещата бяха климатичния и цифров преход в контекста на плана за възстановяване на ЕС, както и резултатите, постигнати по време на германското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 г. Като добра новина беше споделено приемането на бюджета на ЕС и обвързването на получаването на средства от страните членки с върховенството на закона.
Посланикът на Португалия Ана Мария Рибейро да Силва запозна участниците и с приоритетите на председателството на Съвета на Европейския съюз, което Португалия пое от Германия на 1 януари 2021 г. Като основни цели бяха набелязани укрепването на инвестициите и възстановяване на икономиката, прилагане на новата многогодишна финансова рамка (МФР) и Фонда за възстановяване на ЕС за справяне с пандемията, известен като Next Generation EU, укрепване на демокрацията и върховенството на закона и други.
В срещата взеха участие и проф. Ингрид Шикова, председател на Клуба на ЕС и модератор на събитието, Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Йорк Шуграф, заместник-ръководител на мисията към посолството на Федерална република Германия в България, Ана Мария Рибейро да Силва, извънреден и пълномощен посланик на Португалия и други.