НКИЗ участва в инвестиционен форум Европейски съюз-Сърбия

Председателят на Европейския парламент
Антонио Таяни произнася реч на форума

Представители на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, начело с изпълнителния директор Антоанета Барес, участваха в бизнес форума ЕС-Сърбия 2018 „BUSINESS EVENT: INVESTMENT, GROWTH AND JOB CREATION“, който се проведе в Белград под егидата на Европейския парламент. Събитието бе открито от председателя на ЕП Антонио Таяни.

Шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, което България пое в началото на годината, е възможност за Брюксел да продължи да подобрява отношенията си със Сърбия и с останалите страни от Балканския полуостров. Това заяви шефът на Европейския парламент пред участниците във форума. Той наблегна и на необходимостта от активизиране на бизнес и инвестиционните връзки между страните от ЕС и тези от Западните Балкани.

„ЕС гледа на Сърбия като значима страна от гледна точка на икономическото сътрудничество", увери Антонио Таяни и изрази надежда, че Белград ще получи съдействие за справяне с проблема с безработицата, особено сред младите хора.

По време на форума бяха подписани и няколко документа за реализиране на ключови инфраструктурни проекти, сред които за реконструкция и модернизация на Трансевропейския железопътен коридор между Сичево и Димитровград (в близост до сръбско-българската граница). Проектът е на стойност 268 млн. евро, безвъзмездно финансиране от страна на Европейския съюз, и е част от стратегията за подобряване на връзките между Западните Балкани и ЕС.

Семинарът в Белград бе организиран от Enterprise Europe Network и в сътрудничество на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Сръбската търговско-промишлена палата. На събитието участваха повече от 220 фирми и организации от Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, България и др.