НКИЗ ще подкрепя привличането на инвестиции от Мароко в индустриалните зони

„Национална компания индустриални зони” ЕАД ще подкрепи привличането на марокански инвестиции  в българските индустриални зони. Държавната компания беше представена от изпълнителния директор Антоанета Барес пред българо-мароканския бизнес форум, който се проведе в Казабланка. Форумът беше част от посещението на правителствената делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Двустранните търговски отношения между България и Мароко се развиват динамично и възходящо. През първите седем месеца на 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза на над 140 млн.щ.д.  и бележи ръст от над 20% спрямо същия период за 2017 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на форума.

Министър Караниколов изтъкна, че България се стреми да развива капиталоемки и иновативни производства с висока добавена стойност, да подобрява бизнес климата и възможностите за развитие на технологиите. „Имаме потенциал да привлечем марокански инвестиции и да предоставим благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм“, каза той.

По предложение на домакините ще бъде създадена българо-мароканска смесена търговско промишлена палата, която ще включва браншови организации, смесени палати и отделни представители на бизнеса.

По време на своето посещение в Мароко министър Караниколов се срещна и с г-н Мохамед Беншаабун, министър на икономиката и финансите. Двамата обсъдиха необходимостта от задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Министър Караниколов изтъкна предимствата на България като инвестиционна дестинация и очерта възможността за това нашата страна да се превърне в хъб за стоките от Мароко за ЕС, както и Мароко да послужи като платформа за навлизането на български продукти на африканския континент.