НКИЗ представи възможностите за инвестиции пред „Хюндай Мотор“ и „Самсунг Електроникс“

 

Българска делегация, водена от от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, посети Южна Корея и представи пред водещи корейски компании възможностите за инвестиции в България.

На срещите присъства изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони” Антоанета Барес, която представи дейността на компанията и възможностите за инвестиции на корейски производствени фирми в икономическите зони, управлявани от НКИЗ.

Барес подчерта, че НКИЗ ръководи общо 10 проекта - действащи зони в София, Бургас, Русе, Свиленград, Видин и Варна, както и проекти в етап на развитие – в Кърджали, Карлово, Телиш и Варна. При наличие на конкретен инвеститорски интерес НКИЗ разполага с терени, които могат да се разработят с цел привеждането им в индустриална готовност.

„Считаме Република Корея за приоритетен икономически партньор в Азия, а усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни“, заяви заместник-министър Лъчезар Борисов по време на среща с Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея, проведена в град Сеул.

Зам.-министър Борисов изтъкна, че важен приоритет за българската страна е привличането на корейски инвестиции в сектори като електроника и електротехника, автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии. При срещата на българската делегация с "Хюндай Мотор груп" им бе представена възможността да се включат в създаването на R&D център в България в областта на автомобилната електроника, автомобилния софтуер, електрическата мобилност.

Програмата на българската делегация включваше срещи на високо ниво и с други водещи корейски компании от сектора на информационните и комуникационни технологии. Бизнес климатът в България и възможностите за инвестиции бяха обсъдени и по време на разговорите с г-н Хюнг Уоо, вицепрезидент на „Самсунг Електроникс“ и с Хуанг Мюнг Кю, изпълнителен директор на АМОТЕХ.

Зам.-министър Борисов подчерта пълната подкрепа, която българското правителство ще окаже при евентуална сериозна инвестиция на компаниите в България.

По време на двудневното посещение българската делегация се срещна с представители на Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество и Корейската асоциация на вносителите, почетния консул на България в Сеул, посети водещи корейски компании в областта на електротехниката, машиностроенето, автомобилните части и ИКТ сектора.