НКИЗ представи проектните си дейности по ПВУ на кръгла маса на строителния сектор

„Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) ЕАД представи проектните си предложения по Плана за възстановяване и устойчивост и дейностите по реализацията им на деветата кръгла маса на тема "Перспективи, предизвикателства и визия за развитие на строителния сектор", организирана от Камарата на строителите в България (КСБ) и вестник "Строител".

На форума, който се проведе в зала "Средец" на "София Балкан Палас", бяха дискутирани перспективите и възможностите за финансиране за строителния сектор през 2025 г. и програмен период 2021-2027 г., както и темата за подобряване на законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес.

Сред участниците бяха министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова, зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков и изп. директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов.

НКИЗ запозна участниците с проектните си предложения за Индустриален парк Видин, „Индустриален и логистичен парк Бургас“ АД и „Индустриална зона Загоре“ АД.

Във Видин ще бъдат инвестирани над 2.8 млн. лева за енергийно обновяване на административната сграда и халета №4 и №5.

Общо допустимите разходи по проекта на ИЛПБ АД са в размер на малко над 39 млн. лв., от които 25.7 млн. лв. са одобрените средства от Механизма за подобряване на бизнес средата и условията за дългосрочно задържане на инвеститори в парка в Бургас.

В старозагорската зона пък ще бъде извършена реконструкция на довеждащата инфраструктура, изграждане на вътрешна техническа инфраструктура и екологична (зарядни станции за автомобили). За целта са предвидени малко над 17 млн. лв., от които 13.8 млн. лв. са одобрените средства от Механизма.