НКИЗ подписа меморандум за сътрудничество с Община Стара Загора

"Ще изградим индустриална зона по модерен европейски тип“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов

 Меморандум за сътрудничество за изграждане на индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора подписаха изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

На церемонията присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов и областният управител Гергана Микова.

„В Стара Загора ще изградим индустриална зона по модерен европейски тип с предварително изградена инфраструктура“, заяви министър Караниколов и посочи, че инвеститорите се интересуват от три неща – местоположение, кадри и инфраструктура. „Стара Загора има първите две, а третият фактор ще го създадем сега“, обеща министърът. Караниколов съобщи, че преди ден е имало запитване от потенциален инвеститор от автомобилната индустрия за новия индустриален терен.

Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес потвърди високия инвеститорски интерес към България. „В момента водим разговори с 18 потенциални инвеститори, като шест от преговорите са в напреднал етап. На последната среща в НКИЗ тази сутрин с потенциални инвеститори им предложих именно терена в Стара Загора“, каза Барес. Според нея процесът на сътрудничество с общините е двупосочен и зависи както от заявения инвеститорския интерес, така и от наличието на добри общински терени.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че Общината предлага терен от 115 дка, разположен в кв. „Зора“. В близост до него минават линии на градския транспорт, а до границата на парцела има ток, вода, газ, канализация.

Общинският съвет в Стара Загора е подкрепил единодушно решението за създаване на акционерно дружество за изграждане на зоната.