НКИЗ подписа меморандум с Китайския център за развитие на информационната индустрия

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия – държавна институция под ръководството на Министерството на индустриалните и информационни технологии на Китай.

С меморандума, подписан на официална церемония в Министерския съвет в петък (6 юли), двете страни се съгласяват активно да си сътрудничат в областта на дигиталната икономическа индустрия и да насърчават постигането на общ просперитет на народите на България и Китай.

НКИЗ и Центъра съвместно ще насърчават изграждането на високотехнологични индустриални паркове в Китай и България и инвестирането на модерни промишлени и ИТ компании в парковете на двете страни, както и да насърчават и идентифицират развити индустриални паркове и предприятия в съответната страна, за да изградят пилотни паркове и пилотни проекти за високотехнологичната индустрия.

Страните ще участват съвместно и в изграждането и управлението на „Платформа за обществени услуги – Дигитален път на коприната“, като заедно с местните бизнес организации си сътрудничат за постигане на икономическо сътрудничество между китайските и българските предприятия, в съответствие със законите на двете страни.

Меморандумът между НКИЗ и Китайския център за развитие на информационната индустрия бе един от десетте двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество между България и Китай, подписани в петък в рамките на формата „16+1“. Тази година Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, седма поред, се домакинства от България.