НКИЗ на среща със словашкия бизнес

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес участва в срещата на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на бизнес делегация от област Търнава, Словакия.

Заинтересовани сме от активизиране на двустранната търговия и икономическо сътрудничество, както и от увеличаване присъствието на словашкия бизнес в България, заяви министър Караниколов по време на срещата в Министерство на икономиката. От словашка страна в нея се включиха компании от сферата на производството на машини, ремъци за транспортни средства, бои и лакове, както и стоманени и бетонни стълбове.

Емил Караниколов поясни, че през 2018 г. са отчетени рекордно високи стойности на двустранните търговски отношения. „През 2018 г. износът към Словакия е 217.117 млн. евро, с ръст от 4.9%. Вносът е 393.862 млн. евро, с ръст от 1%, а стокообменът възлиза на 610.979 млн. евро, това е дял от 1.0% от целия ни стокообмен и ръст от 2.3%“, зави министърът.


Според него, предстоящата Четвърта сесия на двустранната консултативна комисия за икономическо сътрудничество ще допринесе за увеличаване на стокообмена и задълбочаване на връзките между българските и словашките фирми.

В сряда бизнес делегацията от Словакия, придружена от Виктор Петрашовски, втори секретар на посолството на Република Словакия, посети Икономическа зона София- Божурище. Визитата беше част от двустранни бизнес срещи, организирани от Българската търговско-промишлена палата, посолството на Словакия и регионалната търговска палата на словашкия град Търнава.По време на посещението си в близката до столицата зона гостите се запознаха с опита на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД в изграждането и развитието на индустриални паркове на територията на цялата страна и привличането на инвеститори в тях. Беше подчертано и сътрудничеството с общините за създаването на допълнителен резерв от индустриални терени, които да се предлагат при интерес от страна на инвеститорите.

Словашките бизнесмени бяха впечатлени  от мащаба на проекта за логистичен център на датската компания „Юск“, както и от сериозното присъствие на компании от Германия, избрали да инвестират и да развиват бизнеса си в България и по-конкретно в Икономическа зона София - Божурище. До момента зоната са избрали три немски фирми – „Бер-Хелла Термоконтрол“, „Мултивак“ и „Райсволф“.