НКИЗ и ПГТЕ "Хенри Форд" подписаха меморандум за сътрудничество

Национална компания индустриални зони и Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София подписаха меморандум за сътрудничество. Д-р Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, и инж. Таньо Стойчев, директор на гимназията, се споразумяха да работят за професионалното изграждане на кадри, за да бъде преодоляно едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти, които се реализират в България – недостига на качествени специалисти.
„Съчетаването на обучението с практическа работа по време на дуалното обучение води до изграждането на едни много добри специалисти и дава гаранция за качеството при подготовката на кадрите“, отбеляза при подписването на меморандума д-р Барес. Инж. Таньо Стойчев добави, че техните ученици са добре подготвени благодарение на модерните лаборатории, които са изградили и благодарение на интереса на работодателите, които подкрепят учениците, които се обучават в ПГТЕ "Хенри Форд".
Преди подписването на меморандума, д-р Антоанета Барес посети част лабораториите в училището. В лабораторния корпус на ПГТЕ "Хенри Форд" са разположени над 40 учебни работилници и лаборатории, специализирани кабинети и учебни центрове за общопрофесионална и специална практическа подготовка. Гимназията разполага с учебен автосервиз, учебна топлоцентрала и собствен автопарк, 52 кабинета, 4 компютърни зали с по 14 работни места и 2 големи академични зали.



Една от търсените специалности в професионалната гимназия е „Промишлена електроника“, каза директорът инж. Стойчев. Учениците, които са завършили този профил, могат да работят като специалисти по техническо обслужване и монтаж във всички предприятия и фирми за производство и експлоатация на електронни апаратури и съоръжения. „Искам да ви благодаря, че ни помогнахте да открием тази специалност навремето. След подписване на меморандум за сътрудничество с НКИЗ, ние направихме контакт с фирмата Бер-Хелла Термоконтрол, която развива дейност в Индустриален парк София- Божурище. И благодарение на този контакт открихме тази специалност в ПГТЕ "Хенри Форд"“, каза инж. Стойчев. Компанията Бер-Хелла Термоконтрол се занимава с развойна дейност и производство на електронни панели за автомобилни климатици и в световен мащаб заема едно от първите места в автомобилния бранш.
Двете страни се договориха да си сътрудничат и за в бъдеще. Г-жа Антоанета Барес обеща да включи ПГТЕ "Хенри Форд" в Деня на отворените врати, който НКИЗ готви в Индустриален парк София- Божурище.