НКИЗ и община Сливен подписаха Меморандум за сътрудничество

„Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) и община Сливен подписаха Меморандум за сътрудничество. Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и кметът на Сливен Стефан Радев се договориха да обединят усилия, за да развият сътрудничество, насочено към реализирането на „ад хок“ проекти на територията на общината.

„НКИЗ ще оказва съдействие на община Сливен с промотирането на проекта за намиране на инвеститори. Като държавна компания, която развива и управлява индустриални зони, ние можем да помогнем с опит и добри практики за бизнеса, който е избрал територията на общината като дестинация за реализиране на своите инвестиционни намерения“, отбеляза Антоанета Барес. От своя страна кметът на града Стефан Радев каза, че терените, които биха могли да бъдат предлагани на потенциални инвеститори, вече имат изготвен подробен устройствен план. Те се намират на изключително подходяща локация – в близост до магистрала Тракия по пътя Ямбол-Сливен. „Убеден съм, че усилията ни трябва да бъдат насочени към привличането на инвестиции“, каза Стефан Радев.



 Образователната система в региона се отличава с предимно технически профил. Около 60% от учениците в района на Сливен са записани в професионални гимназии. Сред специалностите са моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства, електротехника и енергетика, машиностроене, металообработване и металургия, производствени технологии – текстил и облекло, обувки и кожи, производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаси и стъкло. Учащи в професионални гимназии (технически, икономически и земеделски) са 3279, а в в общообразователни и специални училища – 2731.

Характерно за Сливен е, че преработващата промишленост и бизнес услугите формират половината от местната икономика. Тя се пренасочва към средно и високо технологични сектори, които осигуряват работа на почти половината от всички наети в индустрията. В града производители на автомобилни части, машини и оборудване, метални и каучукови иделия и други, формират силен средно-технологичен клъстер, готов да снабдява нови технологочни производства.