НКИЗ и Крайбрежната зона за икономическо развитие в Китай подписаха Меморандум за сътрудничество

Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони”, и Мао Мъндзюн, директор на Крайбрежната зона за икономическо развитие на Цъси, Джъдзян (Zhejiang Cixi Coastal Economic Development Zone) подписаха Меморандум за сътрудничество в град Нинбо, Китай. Г-жа Барес е част от делегацията, водена от икономическия министър Емил Караниколов.

С подписването на Меморандума НКИЗ и Китайските зони са се договорили да се подсилят двустранните икономически и бизнес отношения между Република България и град Цъси, което ще спомогне за насърчаването на инвестиционното сътрудничество между тях. Антоанета Барес подчерта, че двете страни могат да обменят опит и добри практики в привличането на инвестиции, изграждането, развитието и управлението на индустриалните зони.

По време на официалното посещение в Китай беше подписан и Меморандум за сътрудничество с цел засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между Министерството на икономиката на Република България и Общинското народно правителство на Нинбо от министъра на икономиката Емил Караниколов и Джън Шанджие, партиен секретар на град Нинбо. По време на срещата си с него министър Караниколов изтъкна, че оценява важността на Нинбо в инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и в инициативата за свързаност между Европа и Азия „Един пояс, един път“.

„За шеста поредна година българските фирми участват в панаира в  Нинбо, в който Министерството на икономиката организира всяка година българско национално участие“, каза Емил Караниколов. В изложението Експо за търговия и инвестиции се представиха близо 20 български компании. Тази година те участваха основно с храни и селскостопански продукти, вино, минерална вода и козметика. Град Нинбо е неформалната столица в Китай на търговското и икономическо сътрудничество в рамките на инициативата „17+1“ и е една от началните точки на Морския път на коприната.

По време на визитата си в Нинбо Антоанета Барес и делегацията посетиха  българските щандове на Експото. Министърът на икономиката Емил Караниколов откри изложба с картини на български и китайски художници в градската библиотека по повод 70-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай.