НКИЗ беше представена на мащабен Българо-турски бизнес форум в София

„Национална компания индустриални зони“ беше представена и взе участие в двустранните срещи по време на проведения в София Българо-турски бизнес форум, организиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в партньорство със Съвета за външноикономически връзки на Турция – DEIK.

Форумът, който събра рекорден брой участници, беше открит от министъра на икономиката на България Емил Караниколов и от министъра на търговията на Турция Рухсар Пекджан. Над 500 бяха регистрираните компании и организации от Турция и представители на бизнеса от България.

„През последната година интересът на турския бизнес да инвестира в индустриалните терени на „Национална компания индустриални зони“ е изключително силен. Имаме запитвания за покупка на терени за зоните ни в Свиленград, Бургас, Варна, Стара Загора и Кърджали. Преди месец подписахме и първия си договор с турски инвеститор, който ще строи производствена и логистична база на територията на Икономическа зона София – Божурище. Инвестицията му е в размер на 5 млн. евро“, каза по време на презентацията си началникът на отдел „Маркетинг и инвестиции“ в НКИЗ Айсехел Руфи. 


   

„Присъствието на толкова голям брой представители на бизнеса е доказателство, че  сътрудничеството е приоритет за двете държави“, каза в речта си министърът на икономиката и посочи, че за последните 20 г. турските инвестиции в България достигат близо 1 млрд. евро. „Само пред последната една година са сертифицирани 17 проекта на турски компании, като четири от тях са във високотехнологичния сектор“, заяви още Караниколов. 

Това е вторият за годината бизнес форум, който Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира в партньорство със Съвета за външноикономически връзки на Турция – DEIK, като целта беше представителите на бизнеса и на двете страни да обменят контакти и опит в различните сектори на икономиката - строителство, селско стопанство, земеделие, хранително-вкусова промишленост, здравеопазване, логистика, машиностроене, текстил, туризъм, информационни и комуникационни технологии и др.