„Национална компания индустриални зони“ подписа Меморандум за сътрудничество с Община Горна Оряховица

НКИЗ насочва инвеститор от сферата на самолетостроенето към терените в Горна Оряховица

Горна Оряховица се присъедини към общините, с които си партнира „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Изпълнителният директор на компанията Антоанета Барес и кметът на общината инж. Добромир Добрев, в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов, подписаха Меморандум за сътрудничество в четвъртък (29 март).

Община Горна Оряховица вече е идентифицирала свой терен, подходящ за индустриални цели. Става дума за имот от около 300 дка, бивши казарми, който е с нов подробен устройствен план и вече одобрени за изграждане електро- и ВиК схема за захранване на всички новопроектирани имоти. Парцелът разполага с добра техническа инфраструктура, като е особено атрактивен с близостта си до международното летище в Горна Оряховица и с товарна гара.

Терените в Горна Оряховица ще бъдат предлагани на инвеститори от Национална компания индустриални зони. По време на подписването на меморандума стана ясно, че голяма френска компания, която работи в сферата на самолетостроенето, е първият инвеститор, на който ще бъде предложен теренът в близост до летището.

„Желанието на френската фирма е да изнесе част от производството си в България. Регионът на Горна Оряховица отговаря на условията, а Министерството на икономиката ще направи всичко възможно това да е първият инвеститор, привлечен в новата ви индустриална зона, а и да бъде последван от още“, посочи министър Караниколов.

Антоанета Барес поздрави общината за големия обем работа, свършена предварително по развитието на терена като индустриален – обособена зона, подробен устройствен план, план за развитие, добра довеждаща инфраструктура.

„Повечето общини предлагат една гола поляна, а тук има нужда само от изграждане на вътрешната инфраструктура между отделните парцели, на които е разделена цялата зона“, заяви изпълнителният директор на НКИЗ след подписването на меморандума.

От своя страна кметът инж. Добрев обясни, че цялата му администрация е работила почти две години, за да се стигне до този меморандум. Той посочи още, че имат пълна готовност да посрещнат нови инвеститори, като се надява това да е „първата крачка към връщането на престижа на Горна Оряховица като индустриално сърце на региона“.

На подписването министър Караниколов бе категоричен, че чрез създаването на индустриални зони държавата противодейства на регионалните дисбаланси. По думите му изграждането на новия участък от магистрала „Хемус“ е още една мярка в посока преодоляване на диспропорциите и начин за привличане на още повече инвестиции в областта.