„Национална компания индустриални зони“ подписа меморандум за сътрудничество с Областна администрация – Ловеч

Министерството обмисля изграждане на центрове за преквалификация и образование в индустриалните зони, заяви в Ловеч министър Емил Караниколов

Меморандум за сътрудничество подписаха днес в Ловеч „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) и Областна администрация – Ловеч. Споразумението бе подписано в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на форума „Индустриалните зони – ключът към икономически растеж на регионите“.

 Подписи върху документа сложиха изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес, която представи дейността на държавното дружество и индустриалните зони в портфолиото на НКИЗ, и областният управител на Ловешка област Георги Терзийски.

Министър Караниколов посочи, че с меморандума се продължава политиката на правителството за преодоляване на дисбалансите в регионите, чрез създаването на индустриални зони в цялата страна. Съгласно меморандума Областна администрация-Ловеч и Националната компания ще работят съвместно за привличане на инвестиции и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

Областната управа предлага за развитие на индустриална зона три терена с  обща площ 74 877 кв. м., които се намират в землището на Ловеч, в местността „Тележене“. Терените са публична държавна собственост, но тъй като не се ползват по предназначение, предстои да бъдат обявени за имоти частна държавна собственост. Допреди няколко години трите терена са използвани за нуждите на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към МЗХ.

Имотите се намират на 200 м разстояние от пътя Ловеч - Левски – Русе,  в близост са до Товарна жп гара в Ловеч, свързани са към електрозахранване.  В Областна администрация  Ловеч неколкократно са заявявани инвестиционни намерения по отношение на трите имота.

По време на срещата в Областната управа с представители на местния бизнес  бяха  обсъдени въпроси, свързани с административната тежест и недостига на висококвалифицирани кадри за бизнеса.

Икономическият министър  подчерта, че правителството работи активно по темата с кадрите. Краткосрочните мерки за решаване на проблема са облекчаване на режимите за издаване на работни визи и придобиване на гражданство от страна на висококвалифицирани кадри от чужбина. „Обмисляме в индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование съобразно нуждите на бизнеса“, допълни Караниколов.

До момента НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както и с Областна администрация - Кърджали.