„Национална компания индустриални зони“ и Община Сандански подписаха меморандум за изграждане на нова индустриална зона

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) и Община Сандански подписаха меморандум за сътрудничество, който предвижда изграждането на нова индустриална зона край с. Дамяница. Споразумението беше подписано от изпълнителния директор на националната компания Антоанета Барес и кмета Кирил Тотев на официална церемония в присъствието на заместик-министъра на икономиката Александър Манолев.

Локацията на зоната в радиус от 500 км от девет европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул и на два часа от икономическите центрове на България, Гърция и Македония е сериозна предпоставка за привличането на инвеститорски интерес. По думите на зам.-министър Манолев разговори вече са водени с компании от Индия и Китай търсещи подобно местоположение, което може да предложи близост до солунското пристанище и достъп до единния европейски пазар. „Много важно е да създадем механизъм не само за привличане на инвестиции в региона, но и за тяхното задържане като индустриалната зона ще има важно значение в тези усилия“, подчерта Александър Манолев.

„Подписването на споразумението за изграждане на индустриалната зона е една важна стъпка в последователното изпълнение на приоритетите на Министерство на икономиката“, посочи изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес. Стратегическата цел на националната компания е да развива индустриални зони като механизъм за насърчаване на икономическото развитие. Компанията управлява девет проекта в страната. НКИЗ иницира и сътрудничество с редица общини за популяризиране на инвестиционните възможности и разработване на нови проекти. „Подобни проекти в Югозападна България към момента не съществуват. Сандански има всички предпоставки да се развие като център, към който да се насочват инвеститорите с интерес към тази част на страната ни“, допълни Антоанета Барес.

Кметът Кирил Котев подчерта, че това е проект, който се подготвя от дълго време в общината. Той изрази надежда бъдещата индустриална зона да спомогне не само за увеличаване на доходите, но и за създаване на заетост, която да върне младите хора, които са напуснали общината.  

Антоанета Барес представи проектите на „Национална компания индустриални зони“ и пред представители на гръцкия бизнес в рамките на двустранен бизнес форум, който се проведе днес в Сандански.