Над 20 нови инвестиционни заявления към НКИЗ

Повече от 20 нови инвестиционни заявления са подадени към „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, обяви изпълнителният директор на дружеството Антоанета Барес. Основно те са за Икономическа зона София-Божурище, а от началото на тази година се наблюдава интерес и към Видин и Русе, посочи тя в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио Фокус.

Барес коментира, че важен фактор при избора на инвестиционна среда, освен местоположението и инфраструктурата, е наличието на работна ръка. В тази връзка, каза тя, НКИЗ работи активно с университетите. След подписаните вече близо десет меморандума за сътрудничество с висши учебни заведения, предстои разширяване на сътрудничеството с морските университети и с този във Велико Търново, а в близко бъдеще и с професионалните гимназии.

Компанията вече започна работа и по десетия проект в портфолиото си – Индустриална зона Кърджали, с обща площ близо 95 декара, каза още Антоанета Барес. От февруари НКИЗ си сътрудничи и с Община Стара Загора. Местната власт там предлага за индустриални цели атрактивен терен от 115 декара, разположен до магистралата.

„Предстоят много нови неща, работи се изключително интензивно по работата с общинските администрации, с които подписваме меморандуми и те предоставят информация за индустриални терени на своя територия“, заяви Барес. Тя добави, че е отправена покана към световния автомобилен производител „Хюндай“ да реализира проект в България – предложеният за това терен е на летището в Равнец, близо до Бургас.

Антоанета Барес разказа и за участието на „Национална компания индустриални зони“ във формата „16+1“ в края на миналата седмица. В рамките на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай НКИЗ подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия. Идеята е за изграждане и управление на платформа за обществени услуги „Дигитален път на коприната“.

„Като компания, която е инструмент на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции и за разширяване на инвестициите в български компании, считаме, че можем да сме полезни за подпомагането на китайските инвестиции у нас“, обясни Барес.

НКИЗ бе представена и в съпътстващ събитието Бизнес форум, на който участваха над 200 китайски компании и 600 бизнесмени от Централна и Източна Европа.

„Националната компания участва в дискусия, посветена на високите технологии и инвестициите, индустриалното партньорство и смесените предприятия“, обясни Барес и допълни, че са били представени възможностите на индустриалните зони и инвестиционния климат в България.