„Мултивак“ откри завода си в Икономическа зона София- Божурище

На официална церемония днес в Икономическа зона София-Божурище беше открит новият завод за вакуумни опаковки на германската компания „Мултивак“, която избра България и терен на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) за реализация на инвестицията си.

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, държавният министър на икономиката, енергетиката и технологиите на Бавария Ханс Йозеф Пширер, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев , изпълнителният директор на НКИЗ г-жа Антоанета Барес, висши ръководители на „Мултивак“, както и баварска бизнес делегация, водена от министър Пширер.   

„Да виждам българското знаме до това на Германия и на ЕС ме прави истински щастлив. Радвам се, че голяма част от немските компании, които инвестират в България, са фамилни фирми, каквато е и „Мултивак“, защото те са гръбнакът на немската икономика“, каза по време на официалното откриване премиерът Бойко Борисов. По думите на министър-председателя Икономическа зона Божурище е претърпяла впечатляващо развитие от създаването си досега, преодоляла е първоначалните трудности в изграждането на необходимата инфраструктура и днес вече изглежда като новосъздаден град.      

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта усилията на екипа на НКИЗ за бързото развитие на зоната в Божурище и за привличането на много нови инвеститори. Манолев се позова на данни на Германо-българската търговска палата, според които германският бизнес се чувства добре в България и 90% от немските компании развиващи дейност тук, биха инвестирали отново в страната ни. „Важно е да посочим, че тези компании са инвестирали над 3 млрд. лв. в българската икономика през последните години“, каза още Манолев.

„Интересът към зоните на НКИЗ и особено към Икономическа зона София – Божурище е изключително голям. Имаме подписани договори с 22 компании, част от които вече работят, а още 20 са заявили намеренията си да направят инвестиции в нея“, посочи при откриването изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес.

Икономическа зона София – Божурище е най-бързо развиващият се проект в портфолиото на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД от общо 10-те проекта, които държавната компания управлява в различни локации на територията на цялата страна.

От създаването на Икономическа зона София – Божурище досега в нея са привлечени 22 инвеститори, като само през първите четири месеца на 2018 година са подписани три окончателни и един предварителен договори със сертифицирани по ЗНИ  нови инвеститори.

На територията й работят компании от България, Германия, Дания и Гърция от секторите автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност. Привлечените инвестиции надхвърлят 350 млн. лева, а очакваният брой разкрити нови работни места е 1100.