Министърът на икономиката, енергетиката и туризма връчи на „Бер-Хелла Термоконтрол" - Германия сертификат за инвестиция клас А

Днес, 30 април 2013г., в сградата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев връчи на управителите на „Бер-Хелла Термоконтрол" - Германия (Behr-HellaThermocontrolGmbH) -  д-р Андреас Тойнер  и г-н Томас Шулте сертификат за инвестиция клас А, която ще се осъществи от дъщерното дружество „Бер- Хелла Термоконтрол" ЕООД – България.

На събитието присъстваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-жа Виолета Лорер, представители на Българска агенция за инвестиции, представители на медиите.

Инвестицията включва изграждане на ново производствено предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони на стойност 42 500 000 лв. Проектът ще се реализира на терен от 70 дка, на територията на Икономическа зона София-Божурище, собственост на „Национална компания индустриални зони" ЕАД. Предвижда се строителството да започне още през второто тримесечие на т.г. и заводът да заработи през пролетта на 2014 г., с което ще бъдат открити около 350 работни места.

Това е първата мащабна инвестиция в рамките на Икономическа зона София-Божурище, която е най-големият проект на „Национална компания индустриални зони" ЕАД, а също така и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години.

BHTC е съвместно предприятие, основано през 1999, между германските Hella KGaA Hueck & Co. и Behr GmbH & Co. KG и е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Основни клиенти на компанията са големите производители на автомобили като тези от групата на Фолксваген, Мерцедес-Бенц, Порше, Дженеръл Мотърс и др. Освен централната производствена база в гр. Липщадт, Германия, BHTC има подразделения още в САЩ, Китай и Индия.