Министър-председателят Бойко Борисов посети Икономическа зона София-Божурище

До две години в Икономическа зона София-Божурище няма да остане празно място с този темп на строителство. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в зоната. Премиерът отбеляза колко добре и качествено е изградена инфраструктурата в индустриалната зона, която привлича все повече инвеститори, а заводите се изграждат един след друг.

Министър-председателят разгледа новата логистична база на компанията JYSK заедно с вицепремиера Томислав Дончев, с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.  Дистрибуционният център на датската верига, който се намира в Икономическа зона София-Божурище, е най-високото логистично съоръжение в България. Неговото строителство започва през лятото на 2017 г., когато компанията обяви, че с инвестиция от 107 милиона евро ще изгради в България четвъртия си в света логистичен център. От него ще се снабдяват магазините на компанията в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия. Новата база трябва да разкрие около 300 нови постоянни работни места. От датската верига са изчислили, че складовете край София ще спестяват 10 милиона километра годишно за доставки на стоки в Балканския регион.

Премиерът Бойко Борисов посети и завода за детайли за опаковъчни машини на германската група „Мултивак“, който също се намира в Икономическа зона София - Божурище. Производствената база беше открита миналата година. Инвестицията в обекта е над 37 млн. лв. и са открити 153 нови работни места. Ръководството на завода разказа пред министър-председателя, че оборудването е последна дума на техниката. А в производственото хале са монтирани най-модерните съоръжения за допълнително въвеждане на естествена светлина, която осигурява по-голям комфорт на работещите.

„Не само че не си отиват инвеститорите, но дойдат ли - и надграждат“, каза премиерът Борисов при посещението си в индустриалната зона. Министър-председателят обяви, че незабавно трябва започне работа по довеждащата инфраструктура. Става дума за изграждане на две пътни връзки. Едната е от продължението на „Царица Йоана“ до Икономическата зона с директен излаз към магистрала „Европа“, а другата е продължение на „Царица Йоана“ и директно води през Банкянско шосе до Икономическата зона. Двата варианта имат за цел да облекчат и разтоварят уличната мрежа на Столична Община и Община Божурище.  „Аз координирам нещата. Индустриалните зони са внесли двата проекта в Столична община и Божурище. Ще направим график, максимално бързо ще изготвим нещата“, каза заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.