Ливанска делегация посети индустриалните зони на НКИЗ в Божурище и Бургас

Делегация от Ливан посети България тази седмица, за да обмени опит с „Национална компания индустриални зони“. Изпълнителният директор на дружеството Антоанета Барес се срещна с гостите, които бяха ръководени от генералния директор на Министерство на индустрията на Ливан Дани Гедеон.

Делегацията включваше представители на регионалното бюро в Бейрут на организацията на ООН за насърчаване на индустриалното развитие, както и бизнесмени от Асоциацията на индустриалния капитал в Ливан.

Гостите посетиха Икономическа зона София-Божурище и Индустриален и логистичен парк Бургас, където се запознаха с полезния опит на НКИЗ в изграждането, управлението и развитието на индустриални зони.

В София двете страни обсъдиха възможностите за сътрудничество, свързани с развитието на индустриалните паркове и  привличането на ливански инвеститори. Г-н Дани Гедеон подчерта, че са впечатлени от опита на НКИЗ в разработването и реализацията на проекти.

В Бургас делегацията се срещна със заместник-кмета на града Руска Бояджиева, изпълнителния директор на Индустриален и логистичен парк Бургас Стамен Стамов, както и Златина Георгиева, председател на Съвета на директорите на дружеството. „В Бургас имаме една доста интересна комбинация и тя е между индустриални зони и зони за обществен достъп. Ние се стараем да диверсифицираме имиджа на града – от една страна това е град на работещите хора, а от друга – град на културата“, отбеляза зам-кметът на града Руска Бояджиева. Тя наблегна на факта, че община Бургас залага на производства, които са с висока добавена стойност и създават работни места.

Дани Гедеон от своя страна, сподели, че в тяхната страна има 135 индустриални зони, изградени на базата на публично-частното партньорство. „Вашата индустриална платформа е добър опит за нас. Доволни сме, че сме в България, тъй като се запознахме с регулациите на вашите зони и това може да ни бъде полезно“, каза г-н Гедеон.