Ливанска делегация посети Икономическа зона София-Божурище

Ливанска бизнес делегация посети Икономическа зона София-Божурище на 13 ноември, където отблизо се запозна с развитието на един от приоритетните проекти на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Ливанската делегация бе водена от г-н Набил Итани, председател на Ливанската агенция за инвестиции и развитие, подчинена пряко на президента, и г-н Мохамад Салех, президент на Търговската камара на Сидон и Южен Ливан и вицепрезидент на Федерацията на Ливанските Камари.

Визитата на ливанските бизнесмени до зоната край София бе част от програмата на посещението им в България, организирано от Ливано-българския бизнес съвет съвместно с БТПП. Представителите на ливанския бизнес разгледаха Първия етап на Икономическа зона-Божурище, който е завършен и на негова територия вече работят няколко предприятия, а останалите са в процес на изграждане. Делегатите бяха впечатлени от завода на първия инвеститор в зоната, немската компания „Бер-хелла термо контрол“, която в момента реализира разширение на инвестицията си с допълнителен проект на стойност 50 млн. евро.

Във втората част на зоната край София на делегацията от Ливан бе представен накратко най-мащабния проект до момента в зоната – най-голямата логистична база на ЮСК за Югоизточна Европа. Пътят, който свързва базата на ЮСК с първата част на зоната, е новоизграден и подготвен за реализиране на последващи проекти, за които НКИЗ в момента води преговори с потенциални инвеститори.

В рамките на ливанската визита в София бе организиран и Вторият Ливано-български бизнес форум, който се проведе на 12 ноември 2018 г. По време на форума НКИЗ бе представена от г-жа Айсехел Руфи, началник отдел „Маркетинг и инвестиции“. Гостите бяха запознати с дейността на компанията и проектите, които тя развива. Форумът бе открит от г-н Ахмад Алаедин, председател на Ливано-българския бизнес съвет. Целта на мероприятието бе развитие на икономическите отношения между двете държави и установяването на контакти между български и ливански компании, чрез провеждането и на двустранни срещи. Размерът на стокообмена между двете страни говори недвусмислено за развитието на двустранните икономически отношения -  нараснал е с 56% през 2017 г. спрямо предходната година. Във форума взеха участие над 80 представители на бизнеса от двете страни.