Изпълнителният директор на НКИЗ представи индустриалните ни зони пред Организацията на ООН за индустриално развитие

Изпълнителният директор на „Национална компания Индустриални зони“ /НКИЗ/  г-жа Антоанета Барес представи индустриалните зони от портфолиото на компанията и възможностите за инвестиции в тях по време на семинар на тема "Конкурентоспособността като един от приоритетите на българското председателство на ЕС и дейностите на UNIDO в тази област", който се проведе на 7 декември в Международния център във Виена. На презентацията за дейността на НКИЗ, проектите на компанията и инвеститорите в държавните индустриални зони присъстваха ръководители на Организацията на ООН за индустриално развитие /UNIDO/, политици, дипломати, представители на частния сектор и индустрията, експерти в различни области и неправителствени институции.

Съорганизатори на събитието бяха Постоянното представителство на България  в ООН и ОССЕ във Виена и Асоциацията на индустриалния капитал в България, с подкрепата на UNIDO, която беше домакин и на Виенския икономически форум. UNIDO представлява специализирана агенция на Организацията на обединените нации с мандат да насърчава и съдейства за ускоряването на устойчивото индустриално развитие в развиващите се страни и икономиките в преход.

България ще работи в посока повишаване на конкурентоспособността на българската и на европейската икономика чрез подобряване на цифровата свързаност и насърчаване на предприемачеството, основано на цифровите технологии и иновациите. Това заяви пред участниците във форума във Виена заместник-министърът на икономиката  Лъчезар Борисов. 

Целта на конференцията бе постигане на общо разбиране относно бъдещите стъпки за повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия /МСП/ и за решаване на ключови въпроси в тази област, включително умения, свързаност, цифровизация и Индустрия 4.0, в съответствие с приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Заместник-министър Лъчезар Борисов подчерта, че България се нарежда на четвърто място по ръст на икономиката в ЕС, и че дигитализацията е необходима, за да има растеж. Борисов отбеляза, че в края на миналата седмица, две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг – "Фич" и "Standard and Poor’s" повишиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Според него повишената оценка на анализаторите отразява засилването на външната позиция на страната ни, обусловена от продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията.

„Приоритетите на Българското председателство съвпадат в голяма степен с политиката на UNIDO за ускоряване на приобщаващото и устойчиво индустриално развитие чрез нашите целенасочени дейности за разгръщане на икономическата трансформация за постигане на растеж", отбелязва Хироши Куниийши, управляващ директор на UNIDO и заместник-генерален директор.

Според Светослав Спасов, посланик и постоянен представител на България към ООН, семинарът се провежда не само в навечерието на първото председателство на Съвета на ЕС на България, но и в контекста на споразумението за сътрудничество между UNIDO и АИКБ, подписано през есента на миналата година.

Преди семинара се проведе неформална среща на заместник - министър Лъчезар Борисов и г-жа Антоанета Барес с г-н Хироши Куниийши. Зам.-генералният директор на UNIDO бе запознат накратко с дейността на индустриалните зони на компанията. Бяха обсъдени потенциалните аспекти на съвместното сътрудничество и партньорството между UNIDO и България, в областта на икономиката.

На срещата бяха коментирани и възможностите за търсене на общи проекти на малките и средни предприятия в България, НКИЗ и UNIDO, свързани с един от приоритетите на председателството ни за интегриране на Западните Балкани. Беше постигнато съгласие, че семинарът представлява силен импулс за работа в области от общ интерес, които далеч надхвърлят председателството на страната на Съвета на ЕС.