Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес: Удвояваме мощностите за ел. захранване на Икономическа зона София - Божурище

 Причината за осигуряване на допълнителния капацитет  е засиленият инвеститорски интерес към зоната

„Национална компания индустриални зони” ЕАД получи на 18 май от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разрешение за строеж на кабелно трасе, преминаващо през две области, за осигуряване на допълнителни енергийни мощности за инвеститорите в Икономическа зона София - Божурище. Трасето ще бъде изградено в рамките на следващите три месеца, така че инвеститорите трябва да са спокойни за доставките на необходимите количества ток в зоната. Това заяви днес изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик радио.

НКИЗ работи с доставчика ЧЕЗ за разширението на електромощностите, необходими за работата на инвеститорите в зоната в Божурище, от средата на ноември 2017 г.  

Договореното разширение е 30 мегавата, като 13 мегавата ще се реализират на Етап 1 на зоната. На втори етап ще се присъединят 7 мегавата - чрез изграждане на възлова станция в зоната, а на трети етап - 10 мегавата, които ще се осигурят от подстанция "Банкя".

Причина за увеличението на електропотреблението е засиленият интерес към зоната в Божурище, където вече са избрали да реализират инвестиционните си проекти 22 чуждестранни и български компании. НКИЗ работи активно по изграждането на инфраструктурата там и преди дни бяха въведени в експлоатация две нови улици.

Изпълнителният директор на НКИЗ обяви, че в момента държавната компания започва работа в сътрудничество с Община Стара Загора за развитието на нова индустриална зона в града. Изграждането й ще следва модела на създаване на Индустриален и логистичен парк Бургас. „В момента имаме над 45 заявления за инвестиционни намерения на компании, които си търсят терени в нашите зони. Това не се е случвало досега”, добави А. Барес.  

Изпълнителният директор на националната компания заяви, че е време за едногодишна равносметка на правителството и за работата на държавните компании, включително и на НКИЗ. „На днешния ден можем да направим равносметка  - за едната година, откакто работи настоящето правителството и една година, през която ние в НКИЗ сме свършили много неща”, каза Антоанета Барес и припомни, че от създаването на компанията досега в нейните зони са привлечени инвестиционни проекти за над 410 млн. лева.