Индустриалните зони представени на IV среща на местните лидери „16+1“

Държавните индустриални зони и предимствата да се инвестира в България бяха представени на Четвъртата среща на местните лидери „16+1“ от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес. Форумът, открит от министър-председателя Бойко Борисов, се проведе на 20 октомври в София и бе посетен от над 300 представители на бизнеса от Китай, България и страните от Централна и Източна Европа.

Участниците на събитието се запознаха с различните проекти на „Национална компания индустриални зони“ в цялата страна, както и с множеството предимства за инвеститорите: индустриални зони с отлично местоположение и транспортни връзки, промишлени терени с необходимата инфраструктура – пътна мрежа, ток, вода и канализация, газификация, телекомуникации. Компаниите могат да разчитат на предсказуемост  и конкурентни условия за инвеститори, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, както и на партньорство и съдействие по време на целия инвестиционен процес, посочи Барес.

За първото полугодие на 2018г. търговията с Китай се увеличава с 22%, спрямо същия период на 2017г. и надхвърля 1.135 млрд. щ.д., заяви министърът на икономиката Емил Караниколов  в изказването си по време на Срещата.

„Вярваме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай“, изтъкна още Караниколов. Икономическият министър подчерта, че с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар, България ще участва следващия месец в първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе в Шанхай. „Участие ще вземат 32 български фирми от секторите: хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги“, допълни той.

По думите му страната ни може да предложи отлични условия за китайски инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др.