Индустриалните ни зони представени пред виетнамския бизнес

Българската делегация, ръководена от министър Емил Караниколов,
с вицепремиера по икономическите въпроси на Виетнам Ван Дон Хюе

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД и възможностите за инвестиции в България бяха представени на два Българо-виетнамски бизнес форума във Виетнам – в Ханой и в Хошимин, – от изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес. Официалната българска делегация във Виетнам бе ръководена от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Чрез механизъм за сътрудничество между двете държави България може да е врата на виетнамските стоки към Европа, посочи министър Караниколов на среща с вицепремиера по икономическите въпроси на Виетнам Ван Дон Хюе. По време на разговора Караниколов заяви, че България би подкрепила стимули за виетнамския бизнес, за да се насърчи търговията и инвестициите между двете страни.

„Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката“, заяви министър Караниколов на откриването на Българо-виетнамския бизнес форум в Ханой.

Икономическият министър подчерта, че посещението му в азиатската страна цели да засили диалога и да активизира търговско-икономическите отношения между двете страни. Той изрази категоричност по отношение на подкрепата на България към динамичния ход на преговорите по сключването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) между Европейския съюз и Виетнам.

„Такава подкрепа демонстрираме и днес за възможно най-скорошно подписване на това Споразумение, което ще изпрати силен сигнал за единодействието между Европа и Азия като цяло“, поясни още той.

На бизнес форумите в столицата Ханой и в Хошимин, най-големия икономически и бизнес център на Виетнам, българските компании имаха възможност да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на виетнамския пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции.