Делегация в Китай, водена от президента на Република България

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони” ЕАД, г-н Атанас Ненов, взе участие в официална делегация до Китай в периода 11-15 януари 2014 г. Делегацията бе ръководена от президента на България, Н.Пр. г-н Росен Плевнелиев и включваше редица високопоставени представители на президентството, Министерството на икономиката и енергетиката, Българската агенция за инвестиции, БАН, както и представители на над 30 български компании. Визитата се състоя по покана на Н.Пр. г-н Си Дзинпин, президент и главен секретар на комунистическата партия на КНР, с цел да активизира двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения между двете страни. През 2014 г. се отбелязва и 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и КНР.

На 14 януари в гр. Пекин се проведе Българо-китайски бизнес форум на тема „България – привлекателно място за инвестиции и бизнес” и бяха подписани няколко меморандума за сътрудничество и инвестиции между български и китайски компании. По време на престоя си в Пекин, делегацията посети и високотехнологичната зона „Джунгуанцун”, разположена в северозападаната част на града. „Джунгуанцун” е една от най-известните високотехнологични зони в страната и е известна като китайската Силиконова долина. Там българската делегация и в частност – НКИЗ, се запозна с добри практики при управлението на успешна високотехнологична зона и почерпи опит в тази област.

На следващия ден в гр. Шанхай се състоя вторият българо-китайски бизнес форум с двустранни срещи с представители на голям брой китайски компании. НКИЗ се възползва от тази възможност да представи проектите, които развива и да изложи предимствата за инвестиране в индустриалните и икономически зони в България, включително персоналното съдействие, което предлага НКИЗ при реализацията на инвестиционни проекти съвместно със стимулите и мерките за насърчаване на инвестициите на територията на страната.

Реализираното посещение в Китайската Народна Република открои силния потенциал за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и КНР, като двете държави си поставиха за цел през следващите пет години търговският обмен между тях да бъде удвоен.