Държавните индустриални зони представени на „16+1“

Българските държавни индустриални зони бяха представени на Бизнес форум, част от Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес участва в панелна дискусия в НДК, посветена на високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство и смесените предприятия.

Барес обясни, че за деветгодишното съществуване на компанията се развиват и управляват вече десет проекта в цялата страна, като са привлечени инвестиции за над 400 милиона лева.

„За нас е важно не само да привлечем инвестицията, но и да я задържим и да ѝ помогнем да се разрасне“, посочи изпълнителният директор на НКИЗ.

Тя заяви още, че от началото на тази година компанията е започнала нов проект, Индустриална зона – Кърджали. С обща площ близо 95 декара, тя е в близост до железопътната мрежа и до Републикански път Русе – Маказа.

Антоанета Барес напомни и за подписания през февруари Меморандум за сътрудничество между НКИЗ и Община Стара Загора. Местната власт там предлага за индустриални цели атрактивен терен от 115 декара, с връзки за електричество, вода, газ и канализация, стигащи до границите на имота.

В панелната дискусия участваха още Илия Лингорски (главен икономист в Българска банка за развитие), Стамен Янев (изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции), Гън Зенчиан (президент на Thunder Software Technology Co., Ltd), Васил Караиванов (председател на Управителния съвет на „София Тех Парк“ АД), Иван Ковакшич (главен стратег на CECZ Kozep Europai Kft), Натанаил Стефанов (председател на Сдружение „Национално представителство на българската стартъп предприемаческа общност“), Дайна Клепоне (изпълнителен директор на Enterprise Lithuania), Тихомир Каменов (председател на Надзорния съвет на Търговска Лига) и Неделчо Неделчев (председател на УС на Първа инвестиционна банка).

В рамките на формата „16+1“ ден преди Бизнес форума „Национална компания индустриални зони“ ЕАД подписа Меморандум за сътрудничество с Китайския център за развитие на информационната индустрия – държавна институция под ръководството на Министерството на индустриалните и информационни технологии на Китай.

НКИЗ и Центъра съвместно ще насърчават изграждането на съвместен Международен алианс за индустриално сътрудничество, на платформа за обществени услуги „Дигитален път на коприната“, ще работят за инвестирането на модерни промишлени и ИТ компании в парковете на България и Китай, както и ще насърчават и идентифицират развити индустриални паркове и предприятия в съответната страна, за да изградят пилотни паркове и пилотни проекти за високотехнологичната индустрия.