Д-р Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: „Трябва да продължим да привличаме аутомотив компании“

Д-р Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони, представи парковете на компанията в страната по време на конференция на тема „Иновации и възможности в автомобилната индустрия“. Основна цел на събитието, организирано от Международната консултантска фирма Goduni GmbH съвместно с Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), беше създаването на бизнес-контакти, както и задълбочаване на съществуващите търговски и партньорски отношения между български и немски предприятия в този сектор.
"Инвестициите са важни както за всяка страна, така и за всяка компания. България се позиционира много сериозно на картата на държавите, които имат потенциал за развитие на автомобилната индустрия. Само на територията на Индустриален парк София-Божурище имаме няколко компании, които произвеждат компоненти за автомобили“, сподели д-р Барес. И допълни, че Бер-Хелла Термоконтрол е едно от тези дружества. „Те са лидер в автомобилната индустрия в областта на развойна дейност и производство на електронни панели за климатици на автомобили. Друга фирма прави на територията пак на парка ни в Божурище база за проектиране и производство на автомобилни и електронни модули. Имаме и компания, която се занимава с производство на компоненти за автомобилни газови системи“, каза изпълнителният директор на НКИЗ.
По думите на д-р Барес едно от предизвикателствата в момента е да продължим да привличаме аутомотив компании и да превръщаме България във все по-търсен партньор за създаване на нови производства. Тя добави, че страната ни е благоприятна среда за привличане на инвестиции. „Национална компания индустриални зони предлага на своите инвеститори паркове с изградена инфраструктура и първокласни локации. Ние сме специализирани в проектирането, развитието и управлението на индустриални паркове и технологични центрове“, каза тя по време на конференцията „Иновации и възможности в автомобилната индустрия“.
В събитието взеха участие Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България, Калина Константинова, зам.-министър на икономиката, представители на български и германски фирми и други.