Д-р Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, пред Форум Реал: Законът за индустриалните зони е механизмът за регулация на индустриалните паркове

В момента на пазара за индустриални имоти в България има интензивно търсене и предлагане. Това създава условия за една добра конкуренция между държавни и частни индустриални зони, която ни помага да предлагаме най-доброто за нашите инвеститори. Това каза д-р Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони по време на участието си във Форум Реал. Това е една от най-големите платформи за обсъждане на недвижими имоти, инвестиции, строителство и иновации с близо 33 000 регистрирани виртуални посетители от цяла България.

Д-р Барес взе участие във втория ден на форума в панела "Потенциалът и инвестициите в индустриалните сгради. България в битка за повече заводи!" с модератор д-р Пламен Русев, управител на ВСС.bg – Национален регистър за Ново строителство и реконструкции.  „Инвеститорите, с които водим преговори за реализация на техните проекти в нашите индустриални паркове, се интересуват не само от местоположението на съответната зона и инфраструктурата. Те се интересуват и от квалификацията на работната ръка в дадения район на България. И във връзка с това искам да подчертая, че е важно учебните програми на университетите и професионалните гимназии да бъдат адаптирани към нуждите и изискванията на бизнеса“, каза д-р Барес. „Наскоро имахме среща с представители на високотехнологична компания, която работи в сферата на медицинската индустрия. И те се интересуваха от възможностите за наемане на професионална работна ръка. Както и от системата за социални придобивки, която се предлага – къде ще живеят техния мениджърски екип и техния работен състав. Има ли в този град опера, театър…Тоест става дума за това как не само да бъдат доведени съответните инвеститори, но и да бъдат задържани и да им се предложат едни добри условия за живот“, категоричен беше изпълнителния директор на НКИЗ. Д-р Барес отбеляза също, че законът за индустриалните зони е механизмът за регулация на индустриалните паркове. „За нас като оператор на индустриални паркове е важно инвеститорите да имат добри условия за развитие на бизнеса си“, каза тя.

В панела "Потенциалът и инвестициите в индустриалните сгради. България в битка за повече заводи!" на Форум Реал взеха участие и Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Светлин Николчев, собственик и изпълнителен директор на Ролпласт, Георги Петков, изпълнителен директор на БТЛ Индъстрийз и инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона.