Антоанета Барес пред Дарик радио: България трябва да има добре развити индустриални зони, за да привлича високотехнологични компании

Въпреки пандемията от Ковид-19 продължава да има интерес към зоните на „Национална компания индустриални зони“. Това каза Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.
Г-жа Барес отбеляза, че за изминалата година има подписани три окончателни договора с инвеститори за „Икономическа зона София-Божурище“. „В началото на пандемията имаше стресови ситуации. Но после нещата се успокоиха и влязоха в релси. Все пак производствата не могат да спрат“, каза Антоанета Барес. Изпълнителният директор на НКИЗ отбеляза, че България трябва да има добре развити индустриални зони, за да може да привлича високотехнологични компании. Затова с оглед обезпечаване на инфраструктурната свързаност на „Икономическа зона София Божурище“ и облекчаването на трафика от и към зоната са започнали процедури по проектиране и изграждане на новата пътна връзка по продължението на бул. "Царица Йоана" до Икономическа зона София – Божурище. След проведени срещи и разговори, НКИЗ е подписала тристранно споразумение с АПИ. Очаква се то да влезе за гласуване в Столичен общински съвет и да бъде подписано и от Столична община, стана ясно още в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Тази година НКИЗ е продала и терен в Божурище на ЕСО, които трябва да изградят подстанция, която да осигури допълнителни мощности за предприятията, които оперират там.
„Мое проучване показва, че инвеститорите освен от данъчната политика на страната, се интересуват много и от това дали в съответната зона има изградена инфраструктура с ток, вода, газ, оптика, интернет. Интересуват се също и от това каква е интермодалната инфраструктура – дали в близост има пристанище, летище“, каза Антоанета Барес. И добави, че „Индустриален и логистичен парк Бургас“ се развива много добре и има само един непродаден терен. Заради този интерес паркът е бил разширен с нови 600 дка.
Изпълнителният директор на НКИЗ отбеляза, че най-младата индустриална зона на компанията – „Загоре“ – върви изключително добре. Там има сключени две сделки, предстои и трета.