Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Вървим към разширяване на индустриалните зони

България разполага с всички условия, за да могат големи компании като Фолксваген, примерно, да инвестират у нас и да произвеждат краен продукт. Това каза Антоанета Барес в отговор на въпрос за решението на германския концерн да не инвестира в нашата страна. Изпълнителният директор на НКИЗ беше гост на слушателите на Дарик радио.

„Национална компания индустриални зони върви към разширяване с нови индустриални зони в Симитли, Ловеч, Варна“, обясни г-жа Барес. Според нея бизнесът започва да се клъстеризира. „Събират се на едно място, в една зона предприятия и техни поддоставчици. Едните използват продукти на другите, както и една и съща логистика. Прави се така наречената споделена инфраструктура“, каза Антоанета Барес.

Изпълнителният директор на НКИЗ разказа за програмата на компанията „Fast Tracking Success“. Тя е насочена към ускорено професионално изграждане на млади кадри от университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони. Г-жа Барес отбеляза, че проектът „Fast Tracking Success“ влезе в шорт листата на международния конкурс „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г.“, организиран от Европейската комисия. И се класира в челната тройка на финала, който се проведе в Хелзинки, Финландия.
Подготвяме и закон за индустриалните зони, защото до момента това правно не е уредено, сподели още Антоанета Барес. „Цялата година работим върху закон за индустриалните зони. Имаме почти финален вариант, предстоят някои уточнения“, обясни изпълнителният директор на НКИЗ. „Част от нашите предложения са следните - обособяването на терена и възможността инфраструктурата да остане на дружеството, собственик на зоната. Трябва да се урегулират участията в различни финансирания - за получаване на държавни помощи, данъци и такси, които се взимат от бизнеса, който оперира в една такава зона“, каза г-жа Барес.

„Икономическа зона София – Божурище Божурище“ е най-развита. През есента направихме първа копка за изграждане на инфраструктурата в зоната ни в Стара Загора“, допълни още Антоанета Барес. Всяка община може да си направи индустриална зона, каза тя. „Ние започваме да работим с една община по проект, само ако има заявен инвестиционен интерес. И можем да сме от полза с добри практики“, заключи г-жа Барес пред Кирил Вълчев, водещ на предаването „Седмицата“. 
Звуковият файл можете да чуете тук.