Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Работим за подпомагане на кариерното развитие на студентите

„Национална компания индустриални зона“ ЕАД подпомага инвеститорите в намирането на работна ръка чрез програмата си  Fast Tracking Success. Това каза изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес по Дарик радио.

„Ние поддържаме връзка с университетите в България и с нашите инвеститори и по този начин подпомагаме намирането на кадри. Младите хора имат интерес към Fast Tracking Success. Имаме добри примери за студенти, които са започнали работа точно по този начин. Студентите имат интерес, тъй като в нашите зони работят не само чуждестранни компании, но и хубави български компании, изградили сериозни нови високотехнологични производствени мощности“, отбеляза г-жа Барес. Младите хора имат шанса да започнат работа на място, на което да видят целия цикъл на производство или на логистика. А това е полезно за тях, допълни изпълнителният директор на НКИЗ.

„Кадрите, които търсим, са от всякакви специалности. Една компания може да има нужда от специализирани кадри, но също така и от инженери, финансисти, юристи, логистици. Ние поддържаме контакти с цялата палитра висши учебни заведения и имаме подписани меморандуми и със средни специализирани училища“, разказа в Дарик радио Антоанета Барес. Това е една чудесна възможност за кариерно развитие и не е нужно студентите да завършат, могат да работят и да учат, категорична беше тя.   

НКИЗ поддържа контакти с кариерните центрове на университетите и по този начин компанията може да ориентира дадения инвеститор в кой район какви висши учебни заведения има и какви специалисти излизат от там.  „Когато дойде един инвеститор, той се интересува не само от местоположението и инфраструктурата, но и от работната ръка в съответния регион. Някои от тях искат да са позиционирани в близост до летище, до магистрала, искат да има газ, определени количества ток, вода…. Тогава ние им предлагаме пакет за инвестиция- предлагаме зоната Х, защото тя е до летището, има определената инфраструктура, има  и съответния университет, който може да предложи определени кадри“, разказа процеса за привличане на инвестиции Антоанета Барес.

Тя отбеляза, че правилното позициониране на инвеститорите е много специфично, защото трябва да се съобразиш с това, което той ще произвежда и какви ресурси са му необходими.  „Ако му трябват големи количества електроенергия -  в някои от зоните няма възможност и капацитет от такива големи обеми – му предлагаме такива зони, които са в близост до подстанции. Всичко е въпрос на намиране на най-доброто предложение“, категорична беше г-жа Барес.

Тя отбеляза, че НКИЗ има идея да прави майсторски класове, по време на които инвеститорите от зоните на НКИЗ могат да влязат в аудитория и да разкажат пряко за работата си и за работния процес. По този начин студентите ще видят нещата не само от научната им страна и на хартия, а и от страната на реалния бизнес.