Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Индустриалните зони са ефективен инструмент за преодоляване на дисбаланса на регионите

Общините, които имат индустриални зони, се развиват много добре, каза изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес. И допълни, че индустриалните паркове са ефективен инструмент за преодоляване на дисбаланса на регионите. Г-жа Барес взе участие във Форум Реал, изложение за недвижими имоти, инвестиции, строителство и иновации в България. Събитието се проведе под патронажа на министерството на регионалното развитие и благоустройство и Столична община.

„Божурище от малко населено място се разви изключително бързо“, категорична беше г-жа Барес , която участва в дискусията на панела „Индустриалните сгради и паркове, тяхното развитие, модели и тенденции. Каква е инвестиционната активност и проектните процеси?“ По думите и за доброто развитие на общината спомага и Икономическа зона София-Божурище. „Инвеститорите, които развиват бизнес в зоната, наемат хора от общината, внасят данъци там. Нови хора, които работят там, се заселват да живеят в Божурище“, отбеляза г-жа Барес.

Тя даде за пример и индустриална зона „Загоре“, която е съвместен проект на НКИЗ и община Стара Загора. „Една от най-младите ни зони също върви много добре. Тази година беше завършена на сто процента нейната инфраструктура. И вече имаме трима инвеститора. Водят се преговори и с други“, отбеляза изпълнителният директор на НКИЗ.

Антоанета Барес каза, че НКИЗ работи за подобряване на инфраструктурата  в Икономическа зона София-Божурище. В момента там се изгражда техническа и пътна инфраструктура (приблизително 3 км пътна инфраструктура с включените към нея комуникации), която ще обезпечи инвеститорите във връзка с реализиране на техните инвестиционни намерения. Инициирани са процедури и по проектиране и изграждане на новата пътна връзка по продължението на бул. "Царица Йоана" до Икономическа зона София – Божурище. Във връзка с това има подписано споразумение между НКИЗ и АПИ, очаква се към него да се присъедини и Столична община. „Предстои изграждането и на нова подстанция от ЕСО, която ще захрани с допълнителни мощности зоната ни. Тази година те закупиха терен при нас“, обясни още г-жа Барес.

В дискусията за индустриалните паркове на Форум реал взеха участие инвеститори, архитекти, строители, финансисти и анализатори, дизайнери, иноватори, учени, общественици и представители на изпълнителната и общинска власти в България.