Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Реализацията на индустриалните зони е ефективен механизъм за привличане на инвестиции

Днес в Министерство на икономиката беше проведена среща между министъра на икономиката Лъчезар Борисов и изпълнителния директор на Национална компания индустриални зони (НКИЗ) Антоанета Барес. На нея бяха обсъдени разрастването на Икономическа зона София-Божурище и на Индустриален и логистичен парк Бургас.

"От бюджета на министерството на икономиката на община Бургас ще се предоставят средства в размер на до 1 670 558 лева, като инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифициран по ЗНИ инвестиционен проект в общината", подчерта министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От своя страна изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони Антоанета Барес обясни, че към терените вече има интерес от производства в сферите на текстилната и металната промишленост, медицинската индустрия, както и производител на електрически инсталации и климатизация. Икономическият министър посочи също, че ще бъдат апортирани още 150 декара, което реално ще бъде третата фаза на развитие на индустриален и логистичен парк Бургас.

По време на срещата Антоанета Барес каза, че НКИЗ реализира проекти в цяла България. "За последните 4 години доказахме, че реализацията на индустриалните зони е ефективен механизъм за привличане на инвестиции. Важното за нас е инвеститорът да остане в България, да избере най-подходящото място за неговия бизнес", допълни тя. По думите й развитието на Индустриален и логистичен парк - Бургас навлиза в нов етап. Обособена е нова Промишлена зона "Юг", която се намира в близост до пътния възел Бургас - Средец - Созопол. Площта й е 600 декара.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обърна специално внимание на това, че във връзка с разрастването на Икономическа зона София-Божурище и значителното увеличение на пътния трафик към и от Божурище са предприети мерки за осъществяване на допълнителна инфраструктурна свързаност до община Божурище и в частност до индустриалния парк. Той отбеляза, че са били проведени ползотворни срещи, на които е било договорено  приключването на работата по подписване на споразумението за достъпа до Икономическа зона София - Божурище по отношение на пътя и продължението на бул. "Царица Йоанна" до индустриалния парк. „Очакваме, че на следващото заседание на Столичния общински съвет точката ще бъде обсъдена и веднага след това ще се подпише споразумението и ще стартира изпълнението заедно с АПИ на този мащабен проект, който е важен и за този регион“, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Снимка: Министерство на икономиката