Производството с висока добавена стойност ще намали броя на българските емигранти?

Антоанета Барес, изп. директор на „Национална компания индустриални зони“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, 07.02.2019

България трябва да се насочи към производството на продукти с висока добавена стойност. Това каза Антоанета Барес, изп. директор на „Национална компания индустриални зони“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Барес направи коментара си по повод провелата се в сряда дискусия на тема на тема „Бизнес и образование - перспективи и предизвикателства“, която събра представители на университетите и бизнеса у нас. Според госта производството на подобен тип продукти ще насърчи и оставането на повече български граждани в страната.

„Бизнесът идва в България основно заради евтината работна ръка. Ние обаче не сме дестинация с евтина, а с качествена работна ръка. За да може работодателите да плащат по-високи заплати на служителите у нас, България трябва да започне да произвежда продукти с висока добавена стойност. Така и българските граждани ще останат в страната“.

Барес коментира и идеята, предложена от ректора на УНСС проф. Стати Статев, компаниите у нас да подписват 5-годишни договори със студентите - да заплащат обучението им, след което студентите да стават техни кадри. Гостът посочи, че и към момента има подобни работещи примери на Запад, като добави, че има необходимост обаче да се помисли в тази насока и да се извади най-удачното от този вариант.

Друга идея, обсъдена по време на срещата, е възможността за създаването на майсторски класове у нас, посочи Барес.

„Вариант е представители на бизнеса да водят лекционни курсове на студенти. Те ще бъдат интензивни, за кратък срок, но практически насочени, в бакалавърските програми“.

Според Барес професионалното образование у нас също трябва да се възстанови. Факт е, че преди го имаше и то работеше добре, коментира гостът.

Вижте повече във видео материала.