Повече от 10 компании проявяват интерес към включване в Индустриална зона Загоре

Над 10 инвеститори до момента са проявили интерес да се развиват в „Индустриална зона Загоре“, която ще се изгражда край Стара Загора. Държавно предприятие има готовност да извърши дейностите по изграждане на инфраструктурата, а през следващата седмица предстои среща с Министерството на икономиката и Национална компания индустриални зони, за да се финализира процеса по прехвърляне на 50% от акциите на Общинското дружество на държавата. Това заяви днес кметът Живко Тодоров, по време на редовната сесия на Общинския съвет в Стара Загора, на която съветниците подкрепиха предложението за възмездно прехвърляне на 2 429 148 броя акции от капитала на „Индустриална зона Загоре“ ЕАД, на Национална компания индустриални зони ЕАД.

Той уточни, че получената от държавата сума от над 2,4 млн. лв. ще влезе в общинското дружество и ще бъде използвана за изграждане на инфраструктурата. Общината участва с апортна вноска – терен от 115 дка в кв. „Зора“, в близост до магазин „Метро“, като според оценката цената му е около 5 млн. лв. „Има готовност за съдействие от икономическото ведомство това да се случи по най- бързия начин и зоната да бъде готова за нови инвеститори възможно най-скоро“, уточни Тодоров.

„Благодарение на тези средства ще започнем изграждането на инфраструктурата, ще бъдат осигурени средства за издържане на дейностите на избрания управителен борд, по популяризиране на зоната и търсене на инвеститори. Бордът ще идва периодично в ОбС, за да дава отчет за похарчените стредства и резултата от тяхната дейност“, мотивира предложението си кметът.

„Изграждането на инфраструктурата ще повиши цената и качеството на терените, а инвеститорите щи имат по-добра възможност да реализират своите нивестиции. До септември месец не знам дали ще стане, но има заявен интерес от държавно предприятие да се заеме с извършване на дейностите по изграждане на инфраструктурата в индустриалната зона. Работи се активно в тази насока и се надявам съвсем скоро да имаме резултати“, каза още Живко Тодоров.

По думите му, едно от най-големите предимства на бъдещата индустриална зона е комуникативността на терена, върху който ще бъде изградена. В близост до обекта преминават линии на градския транспорт, мястото е обезпечено с електрозахранване и водоснабдяване. Според експертите налице е всичко необходимо за изграждане на работеща инфраструктура в зоната.

Източник: Новината.bg