Министър Емил Караниколов: Ще инвестираме сериозно в индустриалните зони, за да изградим основната инфраструктура

Емил Караниколов, министър на икономиката, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: За перспективите пред развитието на индустриалните зони в България разговаряме с министъра на икономиката Емил Караниколов. Министър Караниколов, „Национална Компания Индустриални зони“ е създадена преди 9 години с основна задача да привлича инвестиции в българската икономика. Смятате ли, че тази цел е в процес на постигане и как виждате бъдещето на компанията?

Емил Караниколов: За 9 години има много положителни неща. Основните са, че има вече инвестиции в индустриалните зони, говоря в момента за държавните, „Националната Компания Индустриални зони“ е такава. Има над 400 млн. лева, и около 2 100 работни места – предимно те са в логистиката, производство и високотехнологичния сектор, но в последните години специално се забелязва особено сериозен интерес от производството във високотехнологичния сектор. Знаете, разбира се, има и грешки, които са допускани. Основната грешка е, че досега сме канили инвеститори, които да идват в България, и сме им предлагали терени, които нямат изградена инфраструктура. В момента борбата за инвеститорите е изключително голяма и във всички държави около нас им предлагат изградена инфраструктура, така че те направо да започват своето производство. Това се целим да направим от тази година и в България, тоест, ще инвестираме сериозно в индустриалните зони, за да изградим основната инфраструктура.

Водещ: Как съвместната работа между „Националната Компания Индустриални зони“ и българските общини може да доведе до развитие на регионите чрез нови инвестиционни проекти?

Емил Караниколов: Това е най-важното нещо, и благодаря тук на всички представители на местното самоуправление, кметовете, защото те сериозно погледнаха на нещата. Знаете, вече в Кърджали работим, с Враца имаме сключен меморандум, с Бургас нещата са изключително добре, с Варна се работи, с Видин. Благодаря им за съдействието – това е бъдещето. Това всъщност е бъдещето за държавата и местното самоуправление – да си помагаме и да търсим инвестиции.

Водещ: А какви са възможностите за разширяването на обхвата на тази дейност?

Емил Караниколов: Сключените меморандуми за сътрудничество през тази година с Враца, с Бургас са част от изключително важния процес, който се случва. И оттук нататък това, ние трябва да правим всичко възможно инвеститорите, когато дойдат в една индустриална зона, те да я харесат още от първия път. А затова нещо трябва да имаме изградена инфраструктура.

Водещ: Какви са перспективите за свързване на Индустриална зона „Божурище“ със София чрез свързване на булевард „Царица Йоанна“ със зоната? Има ли вероятност в бъдеще да има и спирка на метрото в Зона „Божурище“?

Емил Караниколов: Това е една от основните теми – благодаря, че запитахте. Правим всичко възможно. В момента проектираме самия булевард да стига до Индустриалната зона. Доскоро имаше проблем с това работниците да стигат до зоната, от началото на тази година може би знаете, вече има осигурени маршрутки, които да осигуряват обслужването на работниците. Метрото е изключително важно, също така и жп гара, която се надявам скоро да изградим, която ще е от „Овча купел“ в посока Банкя, да има гара и на „Божурище“.

Водещ: Как гледате на развитието на дейността на компанията в Северозападна България? Липсата на път пречи ли на развитието на зоната във Видин?

Емил Караниколов: Разбира се, това е една от основните пречки. Затова и цялото правителство, и премиерът се ангажират с това да бъде изградена инфраструктурата – като пътища и жп инфраструктура, за да може това да привлича повече инвеститори. Липсата на такава инфраструктура е слабост за България.

Водещ: Зоната в Бургас на практика вече е на 100% реализирана. Предвиждате ли втора зона там след успеха на първата?

Емил Караниколов: Трябва да благодаря на кмета г-н Николов и на екипа му, работим. Правим всичко възможно допълнителни терени да се осигурят с общината и от областния управител, за да се разшири съществуващата в момента индустриална зона, защото пък има и страшно много запитвания от потенциални инвеститори в Бургас. Това е благодарение на активната работа и на местното самоуправление.

Водещ: А как стои въпросът на север – за създаването на Индустриална зона във Варна? Какви са нейните перспективи?

Емил Караниколов: Там също имаме меморандум. Благодаря отново на кмета. Той е предоставил терени, изпрати ни вече и информация за тях. Предстои създаването на дружество, дъщерна компания, която ще бъде Индустриална зона „Варна“.

Водещ: Девет са индустриалните паркове, които управлява „Националната Компания Индустриални зони“. Предвижда ли се увеличаването на броя им и къде?

Емил Караниколов: Това зависи от инвеститорите, разбира се. Предвиждаме такива в Кърджали, тъй като има запитване, за Враца имаме запитване, както и за Горна Оряховица също имаме запитване. Най-напреднали са в Горна Оряховица, тъй като там освен, че ни предложиха терен, имат и ПУП – подробни устройствени планове. Предстои другата седмица да отидем в Стара Загора, където също ще се създаде индустриална зона.

Цялото интервю можете да видите в сайта на Информациона агенция „Фокус“.