КСБ и НКИЗ обсъдиха възможностите пред строителните компании за инвестиции в индустриалните зони

„Партньорството ни с Камарата на строителите в България (КСБ) е изключително важно, защото именно строителният бранш е този, който реализира проектите на нашите инвеститори.“ Това каза изп. директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) д-р Антоанета Барес на срещата между ръководствата на двете организации, която се състоя в индустриален парк „София - Божурище“.

На събитието от страна на Камарата присъстваха председателят на Управителния съвет (УС) инж. Илиян Терзиев, инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на УС и председател на ОП на КСБ - София, инж. Благой Козарев, председател на Комисията по професионална етика към КСБ, изп. директор на Камарата арх. Иван Несторов, прокуристът и главен редактор на вестник „Строител“ Ренета Николова.

„Новите проекти, които предстои да се изградят в индустриален парк „София - Божурище“, са с обща РЗП от 107 938 кв. м. Това е приносът от нас като привлечени инвеститори, които ще разчитат на строителния бранш за изпълнение на техните проекти“, каза Антоанета Барес. По думите й допълнително се водят преговори за бъдещи проекти за 30 000 кв. м РЗП.

Инж. Илиян Терзиев посочи, че за строителните фирми би било интересно да разберат какви са възможностите те да инвестират и построят собствени производства на територията на индустриалната зона, тъй като се наблюдава интерес за това.

Д-р Антоанета Барес разказа, че индустриален парк „София - Божурище“ е с територия малко над 3000 декара и е първият, за който е направен специализиран подробен устройствен план по Закона за индустриалните паркове, който е влязал в сила на 6 март т.г. „Съгласно него цялата инфраструктура е собственост на НКИЗ“, посочи тя и изтъкна, че има около 1000 декара, които са свободни за бъдещи инвестиции. Изп. директор на НКИЗ обясни, че потенциалните инвеститори се избират на база перспективи за развитие. „Искаме да знаем, че ще има реален проект в зоната, а не да бъде изкупена земя, която да стои празна“.

Антоанета Барес посочи, че е построена много голяма част от инфраструктурата в индустриален парк „София - Божурище“ и продължава работата по нея. „Притегателна сила сме заради това, че са малко местата, където може да отидеш да си купиш терен и до границата му да имаш шахта с газ, ток, вода, канал и оптична свързаност“, изтъкна тя. По думите й много от инвеститорите разширяват производствата си и това е показателно, че индустриалната зона се харесва. След срещата бе направена демонстрационна обиколка на индустриалната зона, като д-р Барес обясни, че в момента на територията й развиват дейност 39 компании, в които работят около 3000 души.

Източник