Антоанета Барес пред КМЕТА. bg: Насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност

Aнтoaнeтa Бapec e изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Haциoнaлнa ĸoмпaния Индycтpиaлни зoни" EAД. Тя има нaд 15 гoдини пpoфecиoнaлeн oпит в oблacттa нa пpaвoтo. Управлявала е мнoжecтвo пpoeĸти в paзлични ceĸтopи oт иĸoнoмиĸaтa. Зaeмaлa e ĸлючoви и pъĸoвoдни пoзиции в тъpгoвcĸи ĸoмпaнии, вĸлючитeлнo oт ІТ ceĸтopa и дъpжaвнитe инcтитyции.
Антоанета Барес е юрист и докторант по икономика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Постът изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД заема от март 2017 г. Тя е част от екипа на дружеството още от самото му през 2009 г.


- Г-жо Барес, шест индустриални зони привличат инвестиции в страната. Компании от кои сектори предпочитат София, Варна, Бургас, Русе, Свиленград и Видин?
- За нас приоритетен проект е Икономическа зона София – Божурище. Там договорените инвестиции са над 530 млн. лв. като се реализират 35 проекта. Гарантираните работни места са над 1600. В нашите зони развиват дейност компании от различни сектори. Например в края на 2019 г. подписахме договори с дружества, които искат да направят в Икономическа зона София-Божурище производствени бази за хранителни добавки, център за инсталация и сервизно обслужване на хладилни агрегати, модерна логистична база и център за обучение за работа със скелета, производствена и офис сгради, в които ще се изработват прототипи чрез 3 d принтиране на различни полимерни материали.
Знаете, че най-големият ни инвеститор в Божурище е ЮСК – през септември миналата година те откриха най-големият си дистрибуционен център за Югоизочна Европа. Щом инвеститор от такъв ранг избира страната ни за реализация на своя проект, това е доказателство, че предлагаме привлекателна бизнес среда и конкурентни условия. Инвестицията на ЮСК е 200 млн.лв.
Едни от последните ни големи инвеститори в Икономическа зона София-Божурище са Зора и Айко. Инвестицията на Зора е за над 17 милиона лева и гарантирани 33 работни места. Както знаете Зора е българска фирма. Айко пък ще вложат близо 15 милиона лева пак в зоната ни в Божурище.
През февруари пак там компанията ОПТИКС откри своята база. Към настоящия момент инвестицията на дружеството е за около 6 милиона лева, а откритите работни места - 14. Следващите две години се очаква разширение. В портфолиото си компанията предлага иновативни решения за секторите на отбраната, сигурността, опазването на природата, спортната ловна оптика, медицината и индустрията. Дружеството е единствената българска фирма, която изработва цялата гама специална оптика, използвана в армията и полицията в България. Развитието на такива високотехнологични производства в нашите зони няма как да не ни радва. Икономиката ни има нужда от производства и продукти с висока добавена стойност. Това неминуемо спомага за устойчивото и балансирано развитие на съответния регион.



В Божурище в началото на февруари имахме още едно хубаво събитие - с тържествена първа копка компанията „Дриймс Транс“ обяви началото на инвестиционния си проект. Инвеститорът ще изгражда логистична и сервизна база за складиране и съхранение на товари, която включва автосервиз, складови помещения, офис сграда, бензиностанция, пункт за технически прегледи, автомивка, паркинги. Планираната инвестиция е в размер на 3,8 млн. лева, а очакваният брой нови работни места – 15. В момента към зоната ни проявява интерес българска компания, която иска да произвежда там хранителни добавки и продукти от отпадните материали на олиото. Имаме разговори и с азербейджанци, които имат желание за произвеждат капки за очи.
- Предстои ли разширяване на производствата и наемане на нови хора?
- Имаме компания, която оперира от миналата година на територията на Икономическа зона София-Божурище и сега иска да разшири своята дейност и да построи ново архивохранилище. Става дума за Райсволф, които са лидер на европейския пазар за унищожаване на носители на данни и документи, включително и секретни. Компанията е с повече от 25 години опит и дейност в 30 държави. Те унищожават поверителни лични и класифицирани данни, които са били съхранявани в различни форми - печатни, CD, DVD, касети, твърди дискове, кредитни карти… Тук интересното е, че това се прави съгласно приетите екологичните норми и добрите европейски практики - крайният продукт се рециклира след унищожаванe.



През юни миналата година Бер-Хелла Термоконтрол, които са първи инвеститор в Икономическа зона София-Божурище, откриха втора своя база в зоната и се разшириха. Става дума за германски инвеститор от автомобилната промишленост, чиято дейност е проектиране и производство на контролни табла за автомобилни климатични системи. Някои от основните клиенти на компанията са световни марки като Audi, Bentley, BMW, Bugatti, Chrysler и други. Едни такива разширения на производствата предполагат и разкриването на нови работни места.
- Има ли интерес и към зоните ви в страната?
- Тази година наблюдаваме една тенденция при нас, в държавните индустриални зони. Има засилен интерес на компании към зоните ни в Северна България. От началото на 2020 година две германски компании се интересуваха от терените ни в Телиш, Русе, Видин, Враца. Едната има бази в Германия и Виетнам, и иска и при нас да направи производство в сферата на опаковъчната индустрия. Другата работи в областта на тежката индустрия. Показахме им икономическата зона в Божурище, но те искат да имат база в Северозападна България. И с двете компании продължаваме преговорите.
Много добре се развива Индустриален и логистичен парк Бургас, който бих казала, е успешен проект на НКИЗ и общината. Общият размер на гарантираните вложения там е 73 млн. лв. и се осъществяват 35 инвестиционни проекта при осигурени 726 работни места. Развитието на Индустриален и логистичен парк - Бургас навлиза в нов етап през тази година. Обособена е нова Промишлена зона "Юг", която се намира в близост до пътния възел Бургас - Средец - Созопол. Площта и е 600 декара. Към терените вече има интерес от производства в сферите на текстилната и металната промишленост, медицинската индустрия, както и производител на електрически инсталации и климатизация.



В Бургас най-големият ни инвеститор е „Сигматек“. Те вече изградиха производствения си комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели, като тяхната инвестиция е над 50 милиона лева. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво „ноу-хау“, обединяващо в себе си високи технически знания и опит. Има заявен инвеститорски интерес и от едно дружество - "Ими глюко чек", което иска да изгради в зоната ни в Бургас високотехнологично предприятие за производство на тест ленти за глюкоза и глюкомери. Производствената част на предприятието ще бъде върху площ 5 дка. Размерът на предварително заявената инвестиция е 20 млн. лева, като плановете на собственика включват първоначално разкриване на около 20 работни места.
Зоната ни в Русе също се развива добре – там работят около 300 човека и оперират близо 50 фирми. Във Видин фирмите на територията на зоната са 24, а в Свиленград - 4 фирми при разкрити работни места около 23.
- На какви условия държат българските и чуждестранните инвеститори, за да развиват бизнес у нас?
- Винаги съм казвала, че НКИЗ е работещ механизъм за привличане на инвестиции. Различните ни зони си имат различни предимства. Но за инвеститорите най-важна е локацията и инфраструктурата. И разбира се не на последно място намирането на работна ръка.
Имаме зони, като тези в Бургас и Варна, които са разположени на Черно море. Нашите паркове в Русе и Видин също са предпочитани, тъй като имат излаз на река Дунав. Интересът от страна на инвеститорите не е спирал. Затова се стремим да създадем благоприятни условия за бизнеса и да му предложим икономически зони с готова инфраструктура. А това е важно, защото предприемачите искат да стартират своя бизнес по-бързо. В края на миналата година направихме първа копка за изграждане на инфраструктурата /вода, ток, интернет и улици/ на територията на индустриална зона „Загоре“. НКИЗ и община Стара Загора реализират съвместен проект върху 115 дка в югоизточната част на областния град. И вече има заявен инвеститорски интерес.



Колкото до чуждите инвеститори – те избират България тъй като оперативните ни разходи са ниски, а това подобрява инвестиционния климат. Имаме твърда ниска данъчна ставка, имаме интелигентни хора, членове на ЕС сме. Има политическа и икономическа стабилност. А и правителството работи в посока облекчаване на административната тежест.
- Как работите с общините? Все повече кметове казват, че при търсенето на нови инвеститори за регионите е все по-важно инвеститорите да предлагат добро заплащане.
- За изграждане на нови индустриални зони се работи във Варна, Симитли, Ловеч, Горна Оряховица и други. По принцип във всички общини в България можем да правим ад хок проекти. Тоест ние съдействаме за намиране на инвеститори. Имаме меморандуми с доста общини и по време на наши срещи с бизнеса им предлагаме те да инвестират не само край големите градове и София.
Например през август 2019 г. подписахме меморандум за сътрудничество с община Сливен. Помагаме и на Враца. През октомври миналата година направихме първа копка в индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора за изграждане на техническата инфраструктура - водоснабдяване и канализация, електричество, газ и телекомуникации. Колкото до заплащането – нашите специалисти не отстъпват по нищо на останалите европейци и са напълно конкуретноспособни. Инвеститорите идват при нас не заради ниските заплати, а заради това, че им предлагаме благоприятни условия за развитие на бизнес. Едни от последните данни на НСИ сочат, че малките общини със силна индустрия, са лидери по заплати, които понякога надвишават тези в големите градове.
- Какви кадри се търсят в различните градове за работещите вече индустриални зони?
- НКИЗ работи пряко с университетите за да помогнем на нашите инвеститори да намерят квалифицирана работна ръка. По моя инициатива през 2017 г. стартира проекта ни Fast Tracking Success. Става дума за инициатива, насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри на университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони на НКИЗ. През изминалата година над 100 висококвалифицирани млади специалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните в Русе, Бургас и Божурище. Надяваме се и през 2020 г. тази тенденция да продължи. Затова имаме сключени меморандуми за сътрудничество с 10 висши учебни заведения и професионални гимназии. Според мен има условия младите хора да остават в България.