Антоанета Барес, НКИЗ: Обжалвания и бавни дела саботират инвестиционни проекти за стотици милиони в индустриална зона Божурище

Антоанета Барес, изпълнителен директор на "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ) в интервю за Агенция "Фокус" за интереса на чуждестранните компании към икономическите ни зони и предизвикателствата в работата си.

Увеличава ли се интересът на чуждестранните инвеститори към България и по-конкретно към индустриалните зони на „Национална компания индустриални зони“?

В момента има засилен интерес от инвеститори към индустриални терени, а имотите на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) винаги са били и продължават да са привлекателни. Сред основните инвеститори, които се насочват към нашите зони, са български предприятия, които разширяват бизнеса си и го позиционират на собствен терен.

Същевременно България е сред предпочитаните дестинации за много чужди компании. В зоните на НКИЗ вече работят или в момента изграждат предприятия, складове, логистични центрове,  хай-тек офиси и др. фирми от Германия, България, Гърция, Австрия, Израел, Турция, ОАЕ и др. В момента има няколко големи чужди инвеститора, които са в процес на избор на най-подходящата локация за реализиране на инвестиционните си проекти. Изборът им на този етап е между България и Румъния или България и Сърбия. Имотите на НКИЗ са им изключително интересни заради възможността да им се изгради инфраструктура, което е важно условие за позиционирането на дадена инвестиция.

От кои страни в момента идва основният интерес за чуждестранни инвестиции?

Последните ни разговори са с немски и полски компании, както и с турския бизнес, който търси разширяване към ЕС. Наскоро бях на посещение в Берлин, където се срещнах с председателя на Източната комисия на германската икономика. Комисията има 65-годишна история и представлява интересите на над 200 немски предприятия в 21 страни от източната част на Европа. Възможностите, които НКИЗ предлага на чуждестранните инвеститори, ще бъдат промотирани чрез специализирани публикации в бюлетина на Комисията. Получихме и покана да представим проектите си в рамките на предстояща конференция „10 години България в ЕС“, която ще се проведе през ноември в Берлин.

Оценката, която немският бизнес дава на страната ни, е много висока. Модерната инфраструктура на терените е определящ фактор, дори с по-голяма тежест от предлаганите данъчни облекчения, при избора на на даден инвеститор за позициониране в страната ни. Това прави индустриалните зони на НКИЗ привлекателни. В момента например има конкретен интерес от 2 големи немски компании.

Пълен текст на интервюто в Агенция Фокус