Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Професионалната реализация на младите е приоритет за НКИЗ

Икономическа зона София-Божурище има подписани 3 окончателни договора тази година. Става въпрос за проекти за над 6 млн. лева, каза Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ), в интервю за предаването “Добър ден, България” на Радио “Фокус”

Водещ: Годината, която си отива, беше изпълнена с предизвикателства и в здравен, и в икономически аспект. Как се справи бизнесът? Наш гост е Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“, добър ден.
Антоанета Барес: Добър ден. Радвам се, че съм ваш гост в края на годината и наистина можем да направим равносметка на една трудна и сложна година, изпълнена с много предизвикателства.
Водещ: Каква е вашата равносметка за дейността на НКИЗ?
Антоанета Барес: Икономическа зона София-Божурище, която е нашият приоритетен проект, има подписани 3 окончателни договора тази година. Става въпрос за проекти за над 6 млн. лева и над 10 работни места. Много голяма част от инвеститорите, с които бяхме стартирали разговори в края на 2019 година, забавиха преговорите, но хубавото е, че към края на 2020 година всички се върнаха и процесът отново активно продължава. Нормално е: стресът, пандемията, хората искаха да знаят как ще се движи бизнесът им, какви са перспективите. Разширението изисква осмисляне на много фактори и един от тях е външната среда.
Преди 2 седмици един от нашите нови инвеститори получи сертификат от Министерство на икономиката – датската компания JYSK, която инвестира повече от 200 милиона в логистичния си център в София-Божурище, навлезе в нов етап от своето развитие една година след официалното си откриване. Дистрибуционният център на Божурище започва да доставя онлайн поръчки на българските клиенти, преди това поръчките бяха доставяне от дистрибуционния център на дружеството в Радонск, Полша.
През 2019 година имахме сериозни сделки. В момента по тях вървят строително-монтажни работи в зоната в Божурище, там работата не е спирала. Тази година отделихме много време за изграждане на обектите, не само ние, но и фирмите, които избраха да инвестират в проектите на НКИЗ. Имаме запитвания, има интерес. Естествено, никога не е такъв, какъвто ни се иска, защото винаги искаме повече, но интересът не е спрял. Радваме се, че в края на годината тези, които забавиха преговорите си след обявяването на пандемията, всъщност ги възстановиха. Това значи, че нещата ще започнат да се нормализират, но трябва време. Така че има инвеститори, които тази година започнаха да разширяват производството си.
Водещ: Предвид обстоятелствата това е изключително положителна новина.
Антоанета Барес: Да, положителна е, защото, когато някой се разширява, това значи, че той се чувства добре, там, където е направил предприятието си.
Водещ: И сигурен.
Антоанета Барес: И сигурен. Разширението показва, че нещата са се случили и това е положително за компанията.
Водещ: Каква беше годината за най-младата ви зона -Индустриална зона Загоре?
Антоанета Барес: Там започнаха преговори с инвеститори. Имаме 3 сключени договора, в момента сме в преговори с още един инвеститор. Инфраструктурата в Зона Загоре е изцяло изградена и въведена в експлоатация. Това е първата зона, в която започнахме да сключваме договори с инвеститори след пълното изграждане на инфраструктурата. Наистина виждаме колко бързо се случват нещата, защото, когато един инвеститор дойде и види изградената инфраструктура и разделените терени, той знае какво да очаква, вижда какво ще получи там, където ще реализира инвестицията. В тази връзка ние усилено работим за подобряване на инфраструктурата на зоната в Божурище. Тази година имаме изключително голям проект - за над 20 млн. лева, изграждаме 4 улици плюс няколко малки локални. Така че инвеститорите в Божурище има какво да видят. В началото на другата година очакваме всичко да бъде изградено. В момента върви полагането на първите слоеве асфалт.
Годината беше много силна за нас, имахме изключително много работа, която ще ни даде основа за привличането на нови инвестиции.
Водещ: През ноември 2019 година вашата инициатива Fast Tracking Success се класира в челната тройка в международния конкурс Европейски награди за насърчаване на предприемачеството, който е организиран от Европейската комисия. Това стана на официална церемония в Хелзинки, Финландия по време на ежегодната Асамблея на малки и средни предприятия. Продължава ли да действа този проект?
Антоанета Барес: Разбира се. Младите хора имат интерес да намерят реализация при нас, защото в индустриалните зони се търсят високо квалифицирани специалисти от всички сфери: инженери, икономисти, финансисти, маркетинг специалисти, юристи. А в днешния динамичен свят въпросът за професионалната реализация на младото поколение е едновременно и приоритет, и предизвикателство за всяка страна и за всяка компания. Нашата компания се старае да създаде условия младите хора да могат бързо и лесно да си сътрудничат с фирмите, лесно да намират връзка с тях, както и обратното – компаниите да могат лесно да стигат до младите хора, които си търсят работа, за да изберат качествени специалисти. За компания, която инвестира, особено във високотехнологични производства, едно от най-важните неща е намирането на качествена работна ръка. Младите хора, освен от започване на нова работа, се интересуват от перспективите за развитие в компанията – не само да започнеш, но и как ще се чувстваш там, какви са възможностите за развитие и за израстване в кариерата. В тази връзка нашият проект е насочен към скъсяване на дистанцията и сътрудничеството. Това сътрудничество естествено минава и през университетите. Смятам, че ползата е за всички. От една страна инвеститорите много по-лесно с нашите контакти могат да влязат в университета, да получат информация за завършващите студенти, за тези, които се обучават, за специалностите и т.н. Могат да дават препоръки при оформянето на самите програми, могат да стимулират със стипендии. От друга страна университетите, виждайки търсенето на компаниите, получават обратната връзка, за да адаптират програмите, студентите да са подготвени за реалната работа, да са извървели част от пътя. Това означава да са участвали в майсторски класове, в стажове, в различни групи на самите предприятия, в които те извършват определени проучвателни дейности. Тогава за тях адаптация е много по-лесна. Бяхме си поставили за цел тази година да направим майсторски класове, в които ние от компанията, както и наши инвеститори да водят лекционни курсове в някои от университетите. Висшите училища прегърнаха идеята, но заради онлайн обучението в момента все още не е стартирала. Силно се надяваме, че ще успеем да я реализираме през следващата година, никоя от страните не се е отказала от това намерение.
Бяхме предвидили за тази година Дни на отворените врати в зоната ни в Божурище, за да могат представители на всички университети, с осигурен транспорт, да посетят предприятията, да видят какво влиза на входа като суровина и какво излиза, както и всички етапи: инженеринговата и финансовата дейност, а също така и как най-накрая този продукт стига до крайния клиент.
Водещ: Доколкото разбирам това е същността на инициативата Fast Tracking Success?
Антоанета Барес: Точно така.
Водещ: Как конкретно помагате на инвеститорите да намерят квалифицирана работна ръка?
Антоанета Барес: Ние имаме меморандуми с близо 10 висши учебни заведения и професионални гимназии, сред тях са: Софийски университет, УНСС, НБУ, Технически университет-София, Висшето транспортно училище, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Шуменски университет, Стопанска академия - Свищов, Професионална гимназия „Хенри Форд“ и други. На базата на тези меморандуми ние непрекъснато получаваме информация от университетите за броя на студентите от различните специалности, водим такава статистика, колко са студентите 3-ти, 4-ти курс и в какви специалности се обучават, какви са магистърските програми. Когато при нас дойде инвеститор, и заяви, че търси специалисти например в областта на логистиката, ние казваме: Висшето транспортно училище обучава студенти в тази специалност. В момента има толкова студенти в 3-ти курс, толкова в 4-ти курс, завършващи бакалавърска степен тази и тази специалност. Ако има интерес, директно се свързваме с университета. Те веднага правят проучване сред студентите, подготвят списък, който се представя на инвеститора. Така се скъсява връзката между студента, които си търси работа, и инвеститора.
Водещ: Имат ли възможност студентите да работят във вашите индустриални зони? Имате ли конкретни такива примери?
Антоанета Барес: Да. Ще дам пример с фирма, която развива дейност в зоната ни в Русе 2004 година и има доста сериозни връзки с Русенския университет. 12 студенти от него вече работят в дружеството. Във фирмата работят и студенти, които не са завършили. Те дори участват в проектирането и разработването на продукт, който се продава. Направили са 80-тонен самоходен кран, за който имат поръчки за следващите 5 години – 10 крана са поръчани към момента. Това е уникален шанс: да участваш в разработването, да видиш стъпките, да извървиш пътя и всичко това да бъде пречупено през наученото в университета. Проектът е изключително успешен, и естествено, ние работим с ентусиазъм по него.
Водещ: Обикновено бизнесът се оплаква от липса на достатъчно добра връзка с висшите училища, но как реално те могат да си партнират?
Антоанета Барес: Нашата позиция е, че бизнесът трябва активно да участва в процеса по изготвяне на учебни програми, но затова трябва да има системен обмен на информация. Така университетите ще имат реална представа за нуждите на бизнеса, както от конкретни кадри, така и от конкретни знания. Мисля, че това ще позволи по-ефективното планиране на предлаганите програми от университетите. Това взаимодействие ще доведе до намаляване на разминаванията между търсене и предлагане.
Водещ: Г-жо Барес, какво е вашето пожелание за следващата година?
Антоанета Барес: Искам да пожелая на всички ваши слушатели, на всички инвеститори, които искат да развиват своя бизнес в България, весели и спокойни празници. Бъдете здрави, вярвайте, че нещата се подреждат. С дисциплина и труд човек постига това, което иска да направи. Преследвайте мечтите си!
Дано следващата година е по-здрава, силна и успешна.